Coronavirus

Tratamentul cu Remdesivir, autorizat de Comisia Europeană

Publicat: 03 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tratamentul cu Remdesivir autorizat de Comisia Europeană
Un studiu arată că Remdesivir nu s-a dovedit eficient în a împiedica moartea pacienţilor cu Covid-19

Tratamentul cu Remdesivir, autorizat de Comisia Europeană Antiviralul Remdesivir a primit aprobarea la nivelul Uniunii Europene pentru a fi utilizat în tratamentul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, scrie AFP. Remdesivir a fost primul medicament aprobat de autorităţile din SUA şi Europa pentru a trata Covid-19. Acesta este produs de Gilead şi și-a dovedit eficiența în recuperarea mai rapidă a cazurilor mai garve de pacienți cu coronavirus.

Compania producătoare a stabilit recent prețul cu care va vinde medicamentul companiilor guvernamentale, însă Statele Unite și-au asigurat cea mai mare parte a producției.

„Nu vom omite niciun efort pentru a obţine tratamente sau vaccinuri eficiente împotriva coronavirusului”, a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, citată într-un comunicat, în condiţiile în care autorizaţia a fost acordată la mai puţin de o lună după depunerea solicitării.

Tratamentul cu Remdesivir, autorizat de Comisia Europeană:

Unda verde din partea Comisiei Europene intervine la o săptămână după recomandarea făcută de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), faţă de 67 de zile cât durează în mod normal, şi aprobarea statelor membre. Remdesivir devine astfel „primul medicament autorizat la nivelul UE în tratamentul împotriva COVID-19″, precizează executivul european.

Punerea pe piaţă condiţionată (CMA) este unul dintre mecanismele de reglementare ale UE care facilitează accesul la medicamentele „care răspund unei nevoi medicale nesatisfăcute”, în special în „situaţii de urgenţă ca răspuns la ameninţări la adresa sănătăţii publice, precum actuala pandemie”.

Potrivit EMA, acest tip de aprobare îi permite „să recomande un medicament pentru autorizarea punerii pe piaţă cu date mai puţin complete decât era prevăzut”, dacă beneficiile depăşesc riscurile.

Care este prețul unui tratament pentru un pacient

Compania farmaceutică americană Gilead, care produce Remdesivir, folosit la tratarea Covid-19, a stabilit prețul cu care va vinde o doză către companiile guvernamentale din țările dezvoltate: 390 de dolari. Pentru tratamentul unui pacient este nevoie de șase doze, costul total fiind de 2.340 de dolari pe pacient, estimează compania.

Imediat după anunțarea prețurilor de achiziție, SUA au cumpărat practic toate stocurile de Remdesivir pentru următoarele trei luni. Mișcarea, care lasă fără acces la acest medicament Europa și nu numai, a creat îngrijorare.

Administraţia Trump a cumpărat peste 500.000 de doze, ceea ce reprezintă toată producţia Gilead pentru iulie şi 90% din august şi septembrie.

„SUA au preluat accesul la cea mai mare parte a distribuţiei acestui medicament, deci nu există nimic pentru Europa”, a spus dr. Andrew Hill.

Secretarul american pentru sănătate, Alex Azar, a declarat că preşedintele Donald Trump a încheiat „o afacere uimitoare pentru a asigura americanilor acces la primul tratament autorizat pentru Covid-19”.

„În măsura posibilităţilor, dorim să ne asigurăm că orice pacient american care are nevoie de Remdesivir îl poate primi. Administraţia Trump face tot ce îi stă în putere pentru a afla mai multe despre tratamentele care să salveze viața pacienţilor Covid-19 şi pentru a asigura accesul la acestea pentru poporul american”, a adăugat el.

Dezvoltat iniţial împotriva febrei hemoragice Ebola, Remdesivir este prima terapie care a arătat o anumită eficienţă la pacienţii spitalizaţi cu COVID-19 într-un studiu clinic cu o amploare semnificativă, deşi efectul său a fost considerat modest.

EMA a anunţat că unul dintre departamentele sale, denumit Comitetul pentru medicamente umane (CHMP), a recomandat folosirea medicamentului Remdesivir pentru adulţi şi adolescenţi cu vârste de peste 12 ani afectaţi de pneumonie şi care necesită supliment de oxigen, adică pacienţi „aflaţi în stare gravă”.

Adauga un comentariu