Boli si tratamente

Tratamentul dermatitei seboreice: igiena este cea mai importanta

Publicat: 12 aug. 2020
dermatita-seboreica
Tratamentul dermatitei seboreice

Tratamentul dermatitei seboreice. Dermatita seboreică (sau eczema seboreică) este o boală a pielii care se manifestă ca roșeață și solzi, predominant pe față.

Este o afecțiune inflamatorie ale cărei leziuni apar și se dezvoltă în zonele în care secreția de sebum este cea mai importantă. Este benign și nu este contagioasa, dar cronica.

În plus, leziunile fiind foarte evidente, dermatita seboreică poate avea un impact asupra calității vieții persoanei care suferă de aceasta.

Cauze și factori de risc

Nu se cunoaște cauza, dar o ciupercă microscopică (Pityrosporon ovale sau Malassezia furfur) ar juca un rol într-un anumit câmp imunoalergic și ar provoca o reacție inflamatorie.

Alți factori pot favoriza apariția sa:

Aplicarea pe pielea grasa de substante grase sau loțiuni pe bază de alcool;
Igiena personală insuficientă;
Abuzul cronic de alcool;
Expunerea la umiditate și căldură sau, invers, la temperaturi foarte reci;
Transpirație excesivă;
Stres, oboseală sau suprasolicitare;
Obezitatea;
Sarcina.

Tratamentul dermatitei seboreice

Tratamentul dermatitei seboreice urmărește atât reducerea numărului de drojdii (Pityrosporon ovale sau Malassezia furfur), cât și combaterea inflamației și secreției excesive de sebum (seboree). În primul rând, în caz de dermatită, vă puteți trata. Majoritatea produselor sunt disponibile fără rețetă, trebuie doar să solicitați sfatul farmacistului.

Împotriva matreții de pe scalp, atunci când solzi sunt groși, se pot folosi loțiuni minerale sau vegetale sau keratolitice pe bază de acid salicilic. Atunci când scoamele sunt mai puțin severe, alegem șampoane pe bază de pirithione de zinc sau disulfură de seleniu. Toaleta trebuie făcută cu un săpun ușor.

Aplicarea de antiseptic este adesea necesară: de exemplu, alcool nedenaturat 30°. Alternarea unui imidazol (Amycor, Ketoderm, etc.) sau a unui antifungic non-imidazol (Mycoster) în soluție sau cremă, cu un corticosteroid de nivel scăzut dă, în mod discontinuu, rezultate bune. Antifungicele orale nu sunt indicate în dermatita seboreică.

După ce diagnosticul a fost pus și tratamentul prescris, pentru mai multă eficiență, urmați aceste 3 reguli simple:

Chiar dacă vă mănâncă, nu zgâriați leziunile, acest lucru nu va face decât să înrăutățească situația și să vă slăbească pielea.

Urmați instrucțiunile de utilizare a produselor care vi s-au prescris: timp de expunere, cantitate, totul este important;
Spălați-vă bine pe mâini după fiecare utilizare a tratamentelor.

Între focare, folosiți produse care sunt blânde și potrivite pentru piele. Clătește-ți bine pielea sau scalpul și nu frecati prea mult. Adoptarea de reflexe bune de igienă te va ajuta să trăiești mai bine zilnic cu dermatită seboreică.

Adauga un comentariu