Boli si tratamente

Tratamentul in cazul agravarii paraliziei cerebrale

Publicat: 11 iul. 2012
7

Desi leziunea cerebrala care genereaza CP nu se agraveaza pe masura inaintarii in varsta, unele dintre efectele sale pot aparea pentru prima data, altele se pot modifica sau deveni mai severe pe masura cresterii si dezvoltarii sistemului nervos. Afectiunile principale legate de CP se pot dezvolta, pot deveni mai severe sau pot determina complicatii. Tratamentul variaza de la caz la caz si in functie de fiecare tip de CP, dar in general cuprinde tratament medicamentos, chirurgie, o serie de terapii specifice si folosirea de echipamente ortopedice.
Tratamentul medicamentos poate fi indicat in cazul unor simptome din CP ca spasmele musculare sau crizele convulsive.
In cazul spasmelor musculare severe se recomanda administrarea de antispastice (relaxante musculare). Acestea cuprind Diazepam (Valium), Dantrolen (Dantrium) si Baclofen (Lioresal). Foarte rar se foloseste Baclofen intratecal (ITB). Pentru aceasta se plaseaza o pompa mica la nivelul tesutului subcutanat abdominal. Aceasta pompita elibereaza Baclofen in sange de-a lungul maduvei spinarii. Acest tratament poate fi mai eficient decat cel medicamentos in calmarea spasmelor musculare. Insa este mai complicat decat tratamentul oral si are si unele riscuri (infectia la locul implantarii sondei).
Antispastice injectabile ca toxina botulinica (Botox) sunt administrate cu un ac direct la nivelul muschiului afectat.
In cazul crizelor convulsive sunt folosite anticonvulsivantele precum Carbamazepina (Tegretol). Anticolinergicele ca Glicopyrolat (Robinul) sunt utile in cazul pacientilor cu CP care au miscari involuntare ale corpului (paralizie cerebrala distonica) sau care saliveaza abundent.

 

Adauga un comentariu