Boli si tratamente

Tratamentul neuropatiei diabetice

Publicat: 05 iul. 2012

Nu exista tratament curativ pentru neuropatia diabetica. O data instalata, tratamentul se concentreaza pe profilaxia secundara (indepartarea factorilor de agravare) ce consta in mentinerea nivelului glicemiei la o valoare tinta. Un control strans al glicemiei consta in mentinerea unei valori medii a hemoglobinei A1c [HbA1c] sub 7% timp de o perioada 2 pana la 3 luni.
Tratament initial
Tratamentul neuropatiei diabetice depinde de natura simptomelor si de tipul de neuropatie. In general, tratamentul se indreapta spre reducerea simptomelor si prevenirea complicatiilor prin mentinerea nivelului de glucoza la valori cat mai apropiate de valoarea tinta (hemoglobina A1c [HbA1c] sub 7% timp de o perioada 2 pana la 3 luni). Aceasta valoare poate fi atinsa prin tratament cu insulina sau antidiabetice orale asa cum este prescrisa de medicul curant, verificarea periodica a glicemiei, prin regim de diabet, exercitiu fizic si controale periodice regulate.
In plus, in cazul in care exista deja neuropatia diabetica este importanta autoexaminarea atenta a picioarelor datorita faptului ca pot trece neobservate ranile sau alte leziuni severe la acest nivel prin pierderea sensibilitatii. Fara o urmarire atenta sau netratarea acestor probleme la timp, se pot produce infectii severe sau amputatii.
De asemenea este important de mentinut un mod sanatos de viata cum ar fi exercitii fizice regulate, controlul tensiunii arteriale, regim alimentar, oprirea fumatului si limitarea consumului de bauturi alcoolice. Tratament aditional se poate institui in functie de tipul de neuropatie diabetica.

Neuropatia periferica

Multi pacienti cu neuropatie periferica au dureri de la usoare la severe in zone specifice ale corpului. In cadrul consultului medical trebuie adus in discutie tratamentul care poate reduce durerile si care imbunatateste starea fizica si psihica a pacientului. Aceste tratamente pot sa includa medicamente sau unguente care reduc durerea, si pot include medicamente folosite pentru a trata depresia cum ar fi antidepresivele triciclice, antidepresive ca duloxetin hydrochlorid, medicamente antiepileptice ca gabapentin. Aceasta medicatie are efect antialgic (reduce durerea) chiar daca nu exista asociate boli ca depresia sau epilepsia. Terapiile complementare sunt reprezentate de acupuncutura, masaj si biofeedback. Fizioterapia cu caldura sau gheata si exercitii poate imbunatati forta musculara. Stimularea nervoasa electrica transcutanata (TENS) este un tip de terapie care incearca sa reduca durerea prin aplicarea unor scurte impulsuri la nivelul terminatiilor nervoase de la nivelul pielii.

Neuropatia focala

In caz de compresiune, strivire sau pensare, cum este cazul neuropatiei focale, fixarea, ancorarea membrului afectat (de exemplu purtarea unei mansete la nivelul incheieturii mainii poate reduce amortelile si disconfortul din cadrul sindromului de tunel carpian) poate cateodata sa reduca presiunea de la nivelul nervului. Interventia chirurgicala este indicata in cazul in care simptomele devin persistente.

Neuropatia autonoma
Neuropatia autonoma – afectarea nervilor implicati in controlul functiilor involuntare – poate afecta digestia, functia renala si sexuala, transpiratia, tensiunea arteriala si alte functii cu control involuntar. Anumite simptome in cadrul acestei neuropatii sunt foarte greu de stapanit iar unele raspund foarte bine la tratament:
– constipatia moderata se trateaza prin mese frecvente in cantitati mici, bogate in fibre si sarace in grasimi
– diareea frecventa se trateaza cu antibiotice ca tetraciclina, amoxicilina, metronidazol sau medicamente care incetinesc tranzitul intestinal
– gastropareza moderata (tulburare in care stomacul se goleste incet) include mese frecvente in cantitati mici sarace in fibre si grasimi si medicamente care sa stimuleze activitatea motorie a stomacului pentru a se goli mai repede; controlul valorilor glicemiei poate sa reduca simptomatologia gastroparezei
– transpiratiile intense includ evitarea caldurii si a umiditatii; consumul de lichide previne, de asemenea, supraincalzirea organismului; daca transpiratiile apar in momentul consumului unor anumite mancaruri pot fi de ajutor medicamentele cu efecte anticolinergice; dar aceste medicamente au multe efecte adverse care pot fi mult mai suparatoare decat transpiratiile excesive
– absenta reglarii in cazul scaderii glicemiei (hypoglicemia unawareness) se controleaza prin ajustarea dozelor de insulina si acceptarea unui nivel al glucozei in sange peste valoarea tinta acceptata; in mod normal valorile hemoglobinei glicozilate A1c [HbA1c] ar trebui mentinute sub 7%
– afectarea renala necesita antibiotice pentru infectia urinara si medicatie pentru controlul functional al vezicii urinare
– afectarea functiei sexuale beneficiaza de medicamente sau dispozitive pentru a imbunatati erectia si creme cu estrogeni si lubrifianti pentru uscaciunea mucoasei vaginale
– tulburarile tensiunii arteriale: sosete medicinale elastice si administrarea de medicamente antihipertensive.

Tratament de intretinere
Tratamentul cronic in neuropatia diabetica cuprinde controlul glicemiei la o valoare apropiata de valoarea tinta. Acesta consta in mentinerea unei valori medii a hemoglobinei glicozilate A1c [HbA1c] sub 7% timp de o perioada 2 pana la 3 luni. De asemenea este important de mentinut un mod sanatos de viata cum ar fi exercitii fizice regulate, controlul tensiunii arteriale, regim alimentar, oprirea fumatului, limitarea consumului de bauturi alcoolice si o supraveghere atenta a piciorului, pentru a preveni aparitia ranilor sau complicatiilor severe la acest nivel. Tratamentul este de asemenea in functie de simptomatologie si tipul de neuropatie.
Multi pacienti cu neuropatie periferica – in care sunt afectati nervii care asigura sensibilitatea – au dureri de la usoare la severe in zone specifice ale corpului. In cadrul consultului medical trebuie adus in discutie tratamentul care poate reduce durerile si care imbunatateste starea fizica si psihica a pacientului. Aceste tratamente pot sa includa medicamente sau unguente care reduc durerea si pot include medicamente folosite pentru a trata depresia, cum ar fi antidepresivele triciclice, antidepresive ca duloxetin hydrochlorid, medicamente antiepileptice ca gabapentin.
Tratament in cazul agravarii bolii

In cazul in care neuropatia evolueaza se pot produce serioase complicatii, cum ar fi gastropareza, infectii urinare sau complicatii la nivelul piciorului. Masuri aditionale mentinerii nivelului tinta a glicemiei si autoexaminarea atenta sunt necesare in cazul in care neuropatia diabetica evolueaza. Neuropatia diabetica reprezinta un factor major de risc pentru aparitia de infectii sau ulcere la nivelul piciorului care pot evolua pana la amputatie. Este posibila aparitia de deformari permanente la unul sau la ambele picioare, piciorul Charcot, caz in care, pentru a corecta aceste deformari este necesara interventia chirurgicala.
Gastropareza severa necesita alt tip de tratament, cum ar fi medicamentele care accelereaza golirea stomacului sau alimentarea artificiala pe gastrostoma (sonda care permite alimentarea) in cazuri severe.
Infectiile severe ale vezicii urinare sau alte probleme la acest nivel (cum ar fi pierderea controlului vezical), necesita teste diagnostice suplimentare si tratament medicamentos sau chirurgical pentru a imbunatatii functia vezicii urinare.
Suplimentar poate apare depresia in contextul bolii cronice cum este diabetul sau neuropatia diabetica, iar un consult de specialitate si tratamentul adecvat pot imbunatatii starea de sanatate a pacientului.
Tratament ambulator (la domiciliu)
Suplimentar controalelor regulate, pentru a evita progresia neuropatiei diabetice este necesar controlul glicemiei, autoexaminarea atenta a picioarelor si instituirea unui mod sanatos de viata.
Controlul glicemiei
Cel mai important pas de urmat pentru a preveni neuropatia diabetica este mentinerea constanta a glicemiei la o valoare apropiata de valoarea tinta. Controlul strans al glicemiei consta in mentinerea unei valori medii a hemoglobinei glicozilate A1c [HbA1c] sub 7% timp de o perioada 2 pana la 3 luni. Insa scaderea glicemiei la valoarea tinta poate accentua simptomatologia pentru scurt timp. Mentinerea acestei valori este necesara pentru prevenirea complicatiilor diabetice cum ar fi cele oculare si renale.

 loading...

Adauga un comentariu