Secretele istoriei

Tratatul de la Shimonoseki

Publicat: 09 ian. 2015
3

Tratatul de la Shimonoseki (in japoneza: 下 关 条约), cunoscut sub numele de Tratatul de la Maguan ( Chineza: 马关条约; chineza traditionala: 马关条约; ) in China, a fost semnat la Shunpanrō Sala de pe 17 aprilie 1895, intre Imperiul Japonez si Imperiul Qing din China, si care a dus la incheierea primului razboi chino-japonez. Conferinta de Pace a avut loc intre 20 martie si 17 aprilie 1895 Articolul 1: China recunoaste definitiv independenta deplina si completa si autonomia noului stat Coreea, si in consecinta, plata unui tribut s formal de catre Coreea spre China Articolele 2 si 3 China cedeaza Japoniei pentru eternitate suveranitatea deplina a grupului Penghu, Taiwan si partea de est a golfului din Peninsula Liaodong impreuna cu toate fortificatiile, arsenalele si proprietatile particulare 4: China este de acord sa plateasca sub forma de tribut Japoniei, ca o indemnizatie de razboi, suma de 200 milioane taeli Kuping Articolul 6: China deschide porturile Shashih, Chungking, Soochow Hangchow Japoniei.

Mai mult, China acorda tratamentul natiunii celei mai favorizate Japoniei. Tratatul a pus capat primului razboi chino-japonez 1894-1895 ca pe o victorie clara a Japoniei. In acest tratat, China a recunoscut independenta statului Coreea si a renuntat la orice pretentii de la aceasta tara. Acesta a cedat, de asemenea, peninsula Liaodong (pe atunci cunoscut ca presa occidentala Liaotung – partea de sud a Fengtian , acum parte din provincia Liaoning, insulele din Taiwan (Formosa) si Penghu Japoniei. China a platit Japoniei, de asemenea, o indemnizatie de razboi de 200 de milioane taeli Kuping, precum si semnarea unui tratat comercial similar cu cele semnate anterior de catre China, cu diversele puteri occidentale in urma razboaielor opiumului. Acest tratat comercial a confirmat deschiderea diverselor porturi si rauri comerciale japonezilor.

Vezi si Alianta celor trei imparati

Valoarea indemnizatiei pe care , China a trebuit sa o plateasca : o despagubire de 200 de milioane de argint kuping taels Japoniei. O kuping tael este de aproximativ 37.3 grame argint. Cele 200 de milioane taels kuping este de aproximativ 7.45 milioane kg de argint. Mai tarziu, Japonia a fost fortata sa re-cedeze peninsula Liaodong, dupa Tripla interventie a Rusiei, Germaniei si Frantei, si a cerut mai multi bani – o suplimentare de 30 milioane kuping (1120000 kg) de argint Chinei, valoarea totala fiind astfel peste 8.500 de tone de argint. Rusia a pre luat mai tarziu controlul peninsulei si geopolitice strategice Port Arthur. Tratatul a fost elaborat de John W. Foster, fostul secretar de stat american, si consilier al dinastiei Qing. A fost semnat de contele Ito Hirobumi si vicontele Munemitsu Mutsu din partea imparatului Japoniei si Hongzhang Li si Jingfang Li, in numele imparatului Chinei. Inainte de a fi semnat tratatul, Li Hongzhanga fost atacat de un extremist de dreapta japonez pe 24 martie: el a fost concediat de la tratative si ranit pe drumul sau inapoi la locuinta lui de la templu Injoji.Aceasta tentativa de asasinat a starnit proteste publice si a fortat japonezii sa-si tempereze cererile lor si sunt de acord la un armistitiu temporar. Conferinta a fost temporar suspendata si reluata pe 10 aprilie

Vezi si Tripla Alianta – scurt istoric

Conditiile impuse in China de Japonia a dus la interventia Triplei Aliante dintre Rusia, Franta si Germania, puterile occidentale active in China, cu enclave stabilite si porturi, la doar sase zile dupa semnarea acestuia. Ei au cerut ca Japonia sa retraga de pe peninsula Liaodong, ingrijorat de faptul ca Lüshun, numit apoi Port Arthur de occidentali, ar cadea sub control japonez. Tarul Nicolae al II-lea al Rusiei (de jure aliat al Frantei) si sfatuitorii lui imperiali, inclusiv varul sau consilier-prieten rivalul Kaiser Wilhelm II al Germaniei, a avut planuri pentru Port Arthur, care ar putea servi Rusia pe timp de iarna ca port. Sub amenintarea razboiului cu cele trei puteri politice occidentale, in noiembrie 1895, Japonia – o natiune in curs de dezvoltare care era slab perceputa eventual ca putere regionala- si-a retras controlul asupra teritoriului sau si a retras cererea de jure pe peninsula Liaotung in schimbul unei indemnizatii de razboi suplimentare de la China. La acea vreme, puterile europene nu aveau interese politice care ar fi contracarat conditiile tratatului asa ca au dat mana libera japonezilor in Coreea , iar acest lucru s-a dovedi a fi o eroare diplomatica. In termen de cateva luni de la retrocedarea peninsulei Liaodong de catre Japonia, Rusia a inceput constructia de pe peninsula si o cale ferata pentru a uni Harbin cu Port Arthur, in ciuda unor proteste din partea Chinei. In cele din urma, Rusia a fost de acord sa ofere o solutie diplomatica (a se vedea Territoriile inchiriate Kwantung) Imperiului chinez, si au convenit asupra unui contract de leasing pentru a salva demnitatea Chinei, in loc de a anexa pur si simplu Manciuria. In termen de doi ani, Germania, Franta si Marea Britanie au luat in mod similar initiative economice politice si alte oportunitati in Imperiul chinez slab, fiecare luand controlul asupra unor regiuni semnificative.

Vezi si Antanta cordiala – scurt istoric

Japonia a luat de asemenea act de modul in care comunitatea internationala a permis marilor puteri sa trateze statele mai slabe , si a continuat masurile sale remarcabile in procesul de transformare intr-un stat industrial modern si o mare putere militara, cea ce a si demonstrat in razboiul ruso-japonez care a avut loc un deceniu mai tarziu. Din Taiwan, oficiali pro-Qing si elemente ale nobilimii locale, a declarat Republica Formosa, in 1895, dar nu a reusit sa castige recunoastere internationala. In China, Tratatul a fost considerata o umilire nationala de birocratie si a slabit foarte mult sprijinul dat dinastiei Qing. Deceniile anterioare ale miscarii de auto-Consolidarea au fost considerate a fi un esec si sprijinul crescut pentru schimbari mai radicale in sistemele politice si sociale a Chinei, care a condus la reforma, o suta de zile si eliminarea examenelor birocratice, urmata de caderea dinastiei Qing insasi in 1911. Tripla interventie este considerata de multi istorici japonezi ca fiind un punct crucial de cotitura istorica in domeniul afacerilor externe japonez – din acest punct elemente nationaliste , expansioniste, si militante sa coordoneze Japonia la o politica externa bazata in principal pe elementele hegemoniei economice fata de imperialismul Castigator . Atat Republica Chineza, care controleaza acum Taiwan, si Republica Populara Chineza, care controleaza acum China considera ca dispozitiile din tratat transferul Taiwanului, Japoniei au fost inversate de Instrumentul capitularii Japoniei.

In plus, se afirma ca, pe 28.04.1952 continutul Tratatului de la Shimonoseki a fost anulat in mod oficial prin ceea ce este cunoscut ca Tratatul de la Taipei cu Republica Chineza. Republica Populara Chineza nu recunoaste tratatul de la Taipei. Rusia a pierdut putin timp dupa interventia Triplei Aliante pentru a muta oameni si materiale in peninsula Liaodong si a inceput construirea unei cai ferate de la ambele capete – Port Arthur si Harbin, pentru a avea o baza operationala la oceanul pacific singura baza ruseasca era in insula Sahalin care era blocata de ghiata 4 luni pe an. Rusia a imbunatatit, de asemenea, instalatiile portuare de la Port Arthur si a fondat orasul port comercial la Dalny (Dalian). Acest port fara gheata naturala din Port Arthur / Lüshun va servi pentru a face Rusia o mare mare, precum si puterea cu cel mai mare teritoriu .

Rusia avea nevoie de acest port fara ghiata pentru a obtine statutul de putere mondiala, deoarecein Europa statutul sau a fost permanent erodat de catre Imperiul Otoman si aliatii sai . Cu toate acestea, omisiunea de la realitatea geopolitica , ignorarea Japoniei si mana libera acordata acesteia cu privire la Coreea . Aceste evenimente au dus la razboiul ruso-japonez din 1904-1905 de catre armata japoneza reinnoita si modernizata.

Adauga un comentariu