Magazin

Traumatologia cranio-cerebrala

Publicat: 18 iul. 2011

@ Traumatismele cranio-cerebrale trebuie tratate cu maxim de seriozitate si atentie, deoarece, de nenumarate ori, pot da complicatii dintre cele mai grave (de exemplu epilepsia post traumatica) @ Ingrijirea unui pacient cu sechele post traumatice determina costuri importante pentru societate si familie @ Trebuie mentionat ca, in majoritatea cazurilor, factorul predispozant, fie de partea victimei, fie de cea a agresorului, este consumul de alcool

Traumatologia cranio-cerebrala (TCC) ramane o problema majora de sanatate nu numai in Romania, ci si in majoritatea tarilor Uniunii Europene si in SUA. Rata mortalitatii printr-o TCC la 100.000 de locuitori variaza de la 9 pentru Anglia, la 25 pentru USA si 28 pentru Australia. In Romania, conform unui raport al UE, in 2009 s-au inregistrat 130 de morti la 1.000.000 de locuitori. International Neurotrauma Research Organisation (INRO) a efectuat un studiu ce pune în evidenta diferente semnificative între rata mortalitatii intre tarile cu un PIB/locuitor mai mare si cele cu valori ale PIB/locuitor mai mic (respectiv cheltuieli alocate pentru un pacient). Problemele majore sunt generate nu de absenta protocoalelor terapeutice (tarile participante aveau aceleasi protocoale), ci de alocarea resurselor terapeutice, tarile cu PIB/locuitor mic fiind în imposibilitatea de a pune în practica respectivele protocoale. De aceea, traumatismele cranio-cerebrale trebuie tratate cu maxim de seriozitate si atentie, deoarece de nenumarate ori pot da complicatii dintre cele mai grave (de exemplu epilepsia post traumatica). Ingrijirea unui pacient cu sechele post traumatice determina costuri importante pentru societate si familie…
Cauza principala a traumatismelor cranio-cerebrale o constituie accidentele rutiere, fiind urmata de caderile accidentale de la un nivel la altul sau la acelasi nivel (alunecare, precipitare, cadere in stare de ebrietate), agresiunile (loviri cu corp contondent), alte cauze. Trebuie mentionat ca, in majoritatea cazurilor, factorul predispozant, fie de partea victimei, fie de cea a agresorului, este consumul de alcool. Ideea ca acestia sunt factorii principali nu inseamna ca nu mai exista inca o multime de alti factori extrem de variati, precum accidentele legate de sport sau de munca si cele casnice. De asemenea, de la un sezon la altul sau de la tara la tara, importanta acestor factori variaza. Fiecare dintre acestia, la randul lui, se poate diferentia in multiple subcategorii (ca de exemplu pentru accidentele rutiere: calitatea accidentatului sofer, pasager, pieton; tipul de vehicul implicat: autoturism, motocicleta, bicicleta etc.; analiza se poate referi la factorul uman, masina sau drum).
In Romania, parcul auto a crescut din 1990 cu peste 80%, numarul conducatorilor auto depaseste 5,5 milioane, iar cel al autovehiculelor este de 4,6 milioane (2002). Proportia pietonilor decedati in accidente rutiere este de 48,5% din totalul victimelor, cu mult peste cel din Franta (11,7%) sau din Italia (13,4%). In mod evident, aceste diferente decurg din modul deficitar in care este organizata trama stradala (lipsa pasajelor denivelate, gropile care favorizeaza iesirea masinilor in spatiul pietonal etc.), dar si din importante lipsuri educative.

TCC minor se trateaza la domiciliu, sub supravegherea medicului

Imediat dupa traumatism pacientii trebuie sa fie examinati de specialist pentru constatarea gravitatii acestuia, daca este inchis sau deschis. In cazul in care bolnavul prezinta plagi, dupa sutura lor se va administra anatoxina tetanica. Aproximativ 80% dintre persoanele care se adreseaza medicului pentru un traumatism cranian sunt cu TCC minore. Acesti pacienti sunt constienti, dar pot prezenta senzatie de greata, un episod de varsaturi, slabiciune generala si sunt de multe ori sub influenta bauturilor alcoolice. De retinut ca, chiar daca TCC a fost minor, exista cateva categorii de persoane la care consultul este obligatoriu. Printre acestea se numara copiii intre 0-3 ani, batranii peste 65 de ani, cei cu etilism cronic, epilepsie, persoanele aflate sub tratament anticoagulant, pacientii cu interventii neurochirurgicale in antecedente. Daca specialistul-neurochirurg decide ca traumatismul a fost minor, pacientul poate fi tratat la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie. In cazul agravarii simptomatologiei, precum si al aparitiei unor acuze noi se impune prezentarea la camera de garda.

La 20% dintre pacienti starea de sanatate se agraveaza

Orice pacient cu TCC soldat cu pierdere de cunostinta, care prezinta amnezie post traumatica sau retrograda, cefalee, echimoze periorbitare, suspiciune de fistula de LCR nazala sau otica este internat pentru observatie clinica. S-a constatat ca la 10-20% dintre acestia starea generala se agraveaza. Aceasta agravare se manifesta prin alterarea starii de constienta, instalarea starii comatoase si aparitia semnelor neurologice de focar din cauza dezvoltarii efectelor secundare post traumatice (hematoame extradurale, subdurale, intracerebrale), a edemului cerebral etc. Astfel, cele mai importante semne si simptome ale hematomului intracranian sunt:
– tulburarile constientei: pacient somnolent, confuz, comatos;
– fenomene de hipertensiune intracraniana: cefalee violenta, greata, varsaturi, bradicardie sau tahicardie;
– sindrom meningeal: cefalee generalizata, redoarea cefei, fotofobie (senzatie vizuala neplacuta produsa de lumina), febra;
– sindrom neurologic focal: hemiplegii, hemipareze, afazie, pareza de nerv facial;
– tulburari vegetative: bradicardie sau tahicardie, tahipnee, varsaturi, transpiratii, tulburari sfincteriene.
Leziunile in cauza beneficiaza de interventie neurochirurgicala. De cele mai multe ori, traumatismele cranio-cerebrale sunt asociate cu cele de coloana cervicala. Aceste leziuni au tendinta de a se agrava reciproc. Daca fractura de coloana cervicala e cu transsectiune medulara, aceasta asociere are un prognostic nefast pentru pacient. Prognosticul este influentat de tipul de leziune, de gravitatea acesteia, a deficitului neurologic, de varsta pacientului, de boli asociate si leziuni secundare.
Evolutia tehnologica a adus un aport deosebit la diagnosticarea si tratarea corecta a pacientului cu leziuni cranio-cerebrale. Computer Tomografia (CT) si Investigatia prin Rezonanta Magnetica (IRM) sunt explorarile elective în neurotraumatologie. IRM are acuitate mai mare decat CT în depistarea unor hematoame extraaxiale mici si mai ales în evaluarea globala a extinderii leziunilor cerebrale post traumatice, în special a celor nehemoragice de tip difuz.
IRM prezinta unele dezavantaje fata de CT: costurile mult mai ridicate ale unei examinari IRM fata de cele necesare unei computer tomografii, examenul CT este superpozabil ca acuratete diagnostica RMN-ului în evaluarea TCC acut, timpul necesar executarii unei RMN este în jur de 30 de minute, fata de 5-10 minute pentru o CT, îl face inutilizabil în anumite conditii clinice, iar prezenta de accesorii pentru monitorizarea functiilor vitale necesare unor bolnavi interfereaza cu campul magnetic al aparatului, determinand distorsiuni ale imaginii RMN.loading...

Adauga un comentariu