Actualitate

Trebuie sa stii asta! De ce avem halucinatii? Cum apare un „scurtcircuit” in creier

Publicat: 17 mart. 2016
17

Halucinatiile sunt un lucru obisnuit pentru multi oameni, chiar daca unii vor ridica din sprancene la auzul acestei vesti. Cercetatorii spun ca nu trebuie sa fii schizofrenic sau drogat, pentru a avea halucinatii.

De cate ori nu vi s-a intamplat sa vi se para ca auziti pe cineva strigandu-va numele, cand de fapt nimeni nu va striga? Aceasta este o halucinatie.

De cate ori nu vi s-a intamplat sa credeti ca ati prins ceva cu coada ochiului, cand de fapt nu era nimic acolo? Si aceasta este o halucinatie.

"Se pare ca multi oameni care functioneaza de obicei normal au uneori ceea ce s-ar putea numi teoretic halucinatii", declara profesorul John McGrath, de la Institutul de Cercetari asupra Creierului din Queensland, Australia.

De fapt, halucinatiile sunt mai frecvente decat si-ar putea imagina unii, potrivit news.discovery.com, care citeaza un articol aparut pe ABC Science Online.

Cercetatorii au descoperit recent ca 1 din 20 de oameni de pe planeta a trecut prin momente in care, treaz fiind, a vazut sau auzit ceva ce nu exista in realitate.

Ce este de fapt o halucinatie? Este o perceptie falsa a realitatii si poate sa apara in forme diferite, cele mai frecvente fiind halucinatiile vizuale sau auditive.

Una dintre teoriile majore arata ca halucinatiile se produc atunci cand apare un "scurtcircuit" in relatia intre lobul frontal al creierului si cortexul senzorial, dupa cum explica expertul in neuropsihologie, Flavie Waters, de la University of Western Australia.

Iar factori precum oboseala, stresul, tristetea sau chiar o trauma pot fi cauze ale acestor "scurtcircuite".

Adauga un comentariu