Stiri medicale

Trecerea la ora de vara poate avea efecte adverse asupra unor bolnavi

Publicat: 15 mart. 2011

Schimbarile ritmului biologic pot declansa reactii infamatorii sau metabolice, iar depresivii si bolnavii de inima sunt predispusi la sinucidere si atacuri de cord.

Duminica, 27 martie, romanii vor dormi mai putin cu o ora, ca urmare a faptului ca trecem la ora de vara. Potrivit specialistilor, unii dintre noi, mai ales cei care au probleme de sanatate, transformarea orei 3 in 4 ar putea afecta ritmul biologic.

„Cei mai multi dintre noi isi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. Dupa cateva zile se vor obisnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale. „Totusi, pentru anumite categorii de oameni, cei care sufera de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetari sugereaza ca acestia dezvolta un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord„, spune Yang. De asemenea, acesta crede ca schimbarile ritmului biologic pot declansa, la nivel celular, modificari inflamatorii sau metabolice daunatoare, care sunt resimtite mai usor de persoanele care sufera deja de anumite afectiuni.

Un studiu australian din 2008 a descoperit ca riscul barbatilor de a se sinucide la cateva saptamani dupa trecerea la ora de vara este mai mare decat in restul anului. O alta cercetare realizata in 2008, in Suedia, a relevat ca numarul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente in primele trei zile lucratoare dupa schimbarea orei.loading...

Adauga un comentariu