News Flash:

Trei ani de procese la SC CET Iasi SA

8 Septembrie 2005
1187 Vizualizari | 0 Comentarii
•Procesul dintre salariatii de la SC CET Iasi SA si administratia unitatii este tergiversat de peste trei ani de zile •In august 2002, 122 de salariati ai societatii au dat in judecata administratia societatii comerciale pentru neplata unor drepturi salariale acordate pe 1 mai 2002, cand centralele electrice de termoficare apartineau inca de SC Termoelectrica SA •Daca angajatii de la SC CET Iasi SA vor avea castig de cauza, unitatea va trebui sa faca un efort financiar de cel putin 5 milioane lei RON

Sindicatele de la SC CET Iasi SA se lupta de peste trei ani cu administratia unitatii pentru recunoasterea unor drepturi salariale. In iunie 2002, noua centrale de termoficare au fost externalizate de la SC Termoelectrica SA. Personalul aferent a fost transferat in interes de serviciu, cu pastrarea drepturilor salariale, in subordinea administratiilor locale. Cu aproape doua luni inaintea transferului, pe 1 mai 2002, federatia sindicala de la SC Termoelectrica SA a semnat cu conducerea unitatii un act aditional la contractul colectiv de munca, prin care salariile au fost majorate cu 13 la suta. Dupa transfer, conducerea de atunci a SC CET Iasi SA a refuzat sa acorde aceste drepturi salariale. In august 2002, 122 de salariati de la SC CET Iasi SA au dat in judecata administratia unitatii, pentru acordarea sumelor respective, precum si pentru operarea modificarilor necesare in cartile de munca. Dupa aproape doi ani, in martie 2004, cei 122 angajatii de la SC CET Iasi SA au obtinut o hotarare favorabila, definitiva si executorie. Impotriva acestei hotarari, avocatii administratiei SC CET Iasi SA au facut recurs prin care au cerut disjungerea cauzei. Motivul invocat pentru aceasta cerere a fost acela ca hotararile cu privire la operarea in cartile de munca, nu sunt de competenta Tribunalului, unde se judeca recursul, ci de competenta Judecatoriei. Pe data de 7 septembrie 2005, cauza a ramas in pronuntare. In timp ce sindicalistii de la SC CET Iasi SA s-au judecat peste trei ani pentru recunoasterea acestor drepturi salariale, la centralele de termoficare din Bacau, Arad si Brasov, aceleasi drepturi au fost acordate in baza actului aditional semnat pe 1 mai 2002. Pe de alta parte, la centralele din Suceava, Timisoara, Giurgiu si Oradea, majorarea salariala de 13 la suta a fost obtinuta dupa procese scurte de cateva luni. Pentru a nu trece cei trei ani in care se prescriu aceste drepturi, sindicatul de la SC CET Iasi SA a mai deschis alte doua procese pentru ceilalti 998 salariati ai unitatii. "Am deschis doua procese, unul la Judecatoria Iasi pentru inscrierea modificarilor in cartile de munca si unul la Tribunalul Muncii, pentru efectuarea platilor. In acest fel nu vor mai avea motiv pentru recurs", a declarat Ion Hariton, presedintele sindicatului de la CET 1. Acesta a apreciat ca daca angajatii de la SC CET Iasi SA vor avea castig de cauza, unitatea va trebui sa faca un efort financiar de cel putin 5 milioane lei noi.

Ajutoare pentru pascaneni

Tot in aceasta perioada, sindicalistii de la CET 1 si CET 2 au hotarat sa dea o mana de ajutor sinistratilor din municipiul Pascani. Mai multe masini vor pleca din Iasi in aceasta dimineata, pentru a duce 250 de pachete cu ajutoare pascanenilor care au avut de suferit de pe urma furiei apelor. "Este vorba despre alimente de stricta necesitate, ulei, faina, zahar, conserve, dar si produse de igiena precum detergent sau sapun. Valoarea acestor ajutoare este de circa 8400 lei noi", a declarat Constantin Penelea, presedintele sindicatului de la CET II. Actiune de ajutorare a fost initiata de catre filiala ieseana a federatiei CNSLR Fratia. "Au participat la aceasta actiune si sindicatul de la Moldomobila SA, care va trimite maine la Pascani, un camion cu piese de mobila usoara. In plus, sindicalistii de la Sanitas au hotarat ca vor plati suma necesara unei familii, pentru a-si turna temelia la o casa noua", a spus ieri Ion Pascal, presedintele filialei Iasi a CNSLR Fratia. Acesta a mai adaugat ca actiunile de ajutorare vor continua si in perioada urmatoare.
Cristian MATASA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1483 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013268 (s)