News Flash:

Trei ani pana cand strainii din UE vor putea cumpara terenuri agriole in Romania

20 Decembrie 2010
2385 Vizualizari | 2 Comentarii
• In aceasta perioada de timp, Romania ar trebui sa stimuleze dezvoltarea agriculturii • Penru aceasta ar trebui ca strainilor din tarile membre ale Uniunii europene sa li se permita achizitia unei suprafete limitate de teren agricol • Pe piata agricola a României exista deja o prezenta straina semnificativa, reprezentata de persoanele juridice stabilite în aceste tari, care functioneaza cu capital strain • La aceasta se adauga strainii care închiriaza terenuri agricole fara restrictii si de fermierii din UE care desfasoara activitati independente si au statut de rezidenti

Comisia Europeana
recomanda României si Bulgariei sa permita cetatenilor din UE care nu sunt stabiliti în cele doua tari sa cumpere terenuri agricole, înainte sa expire perioada de tranzitie prevazuta în Tratatul de aderare, respectiv 2014, dar nu considera ca termenele de tranzitie trebuie reduse. Tratatul stabileste o perioada de tranzite de sapte ani de la aderare (pâna în 2014), care permite acestor state membre sa mentina restrictiile existente în privinta achizitiei de terenuri agricole si forestiere de catre persoane fizice si juridice din alte tari din Uniunea Europeana/Spatiul Economic European. Masurile tranzitorii sunt reexaminate de catre CE, potrivit tratatului, în cel de-al treilea an de la data aderarii. Comisia a reexaminat restrictiile temporare si efectele acestora, pentru a stabili daca exista posibilitatea scurtarii sau încetarii perioadei de tranzitie înainte de data stabilita în Tratatul de aderare, prin intermediul unui studiu comandat în 2009. Comisia considera ca în România si Bulgaria nu este necesara o reducere a termenelor limita pentru aplicarea masurilor restrictive tranzitorii privind achizitionarea de terenuri agricole, prevazute în Tratatul de aderare din 2005, dar subliniaza ca este important ca cele doua state membre sa valorifice perioada de tranzitie ramasa pentru a stimula dezvoltarea sectorului agricol. Promovarea competitivitatii în sectorul de profil poate fi stimulata înaintea expirarii perioadei de tranzitie prin intermediul unor masuri moderate de deschidere a pietei agricole catre investitiile straine. Astfel, CE recomanda permiterea achizitiei libere a unei anumite suprafete din terenul agricol al tarii catre cetatenii straini din UE care nu sunt stabiliti în România si Bulgaria.
O alta masura ar fi permiterea achizitiei libere, de catre cetateni straini din UE care nu sunt stabiliti în cele doua tari, a unor terenuri agricole, pâna la o anumita suprafata maxima per tranzactie, eventual împreuna cu o cerinta de a realiza anumite investitii în inovare tehnologica.
O a treia masura ar fi permiterea achizitiei libere, de catre cetatenii straini din UE care nu sunt stabiliti în România si Bulgaria, dar care închiriaza proprietati agricole în aceste tari, a constructiilor agricole si a terenurilor pe care acestea sunt construite.

Capitalul strain este deja prezent

Potrivit concluziilor studiului si raportului, în România si Bulgaria nu exista o interdictie totala privind achizitia de terenuri agricole. În pofida restrictiilor temporare, a fost integrata o prezenta considerabila a capitalului strain, fara ca sectorul agricol sa suporte un soc vizibil, prin înfiintarea unor companii noi sau a participarii la companii locale, a stabilirii cetatenilor UE ca fermieri care desfasoara activitati independente. Activitatile investitorilor straini ar putea avea un impact pozitiv asupra reformei agricole din Bulgaria si România, prin introducerea unor tehnologii noi, asigurarea capitalului necesar productiei, rationalizarea exploatarii terenurilor agricole si cresterea valorii acestora. Comisia a remarcat ca pe piata agricola a României si Bulgariei exista deja o prezenta straina semnificativa, reprezentata de persoanele juridice stabilite în aceste tari, care functioneaza cu capital strain, de strainii care închiriaza terenuri agricole fara restrictii si de fermierii din UE care desfasoara activitati independente si au statut de rezidenti. Achizitia de terenuri de catre acesti investitori din UE nu a provocat niciun soc vizibil în sectorul agricol, se arata în raport, care adauga ca activitatile vor economice ar putea fi chiar o contributie la remedierea deficientelor sistemice legate de problemele institutionale persistente, care împiedica exploatarea cu mai mare eficienta a terenurilor si, prin urmare, productivitatea agricola. De asemenea, dupa expirarea perioadei de tranzitie, ar fi putin probabil sa mai apara socuri ca urmare a unei preluari masive de terenuri, deoarece viitorii investitori vor fi probahbil cei care, în principiu, sunt interesati de piata agricola din România si Bulgaria, dar nu în masura în care ar fi fost nevoiti sa se stabileasca deja în aceste tari în cursul perioadei de tranzitie. Potrivit CE, decalajul fata de alte state membre ale UE în ceea ce priveste veniturile si preturile de vânzare ale terenurilor din România si Bulgaria se diminueaza în timp, însa este înca semnificativ si departe de convergenta completa. Totusi, reducerea acestui decalaj nu a fost preconizata sau considerata o conditie necesara pentru abrogarea derogarilor. Comisia a mai constatat ca indicatorii socio-economici ai productiei agricole s-au îmbunatatit si se asteapta ca aeasta tendinta pozitiva sa continue. Exista însa o diferenta importanta între cele doua state si restul tarilor membre ale UE în privinta productivitatii si a ponderii agriculturii în totalul ocuparii fortei de munca.

Influente pozitive

Potrivit raportului, aderarea la UE a influentat deja pozitiv dezvoltarea acestui sector. Stimularea investitiilor straine în economie si dezoltarea sectorului financiar, prin aderarea la UE, au avut ca efect un acces îmbunatatit al agricultorilor la sistemul de credite si asigurari, ceea ce a condus la cresterea productivitatii agricole, a cererii de terenuri si a valorii acestora. În plus, subventionarea fermelor, în cadrul Politicii agricole comune (PAC), desi redusa ca nivel comparativ cu subventiile acordate fermelor în alte state membre ale UE, reprezinta o parte importanta a veniturilor fermierilor din cele doua tari. În Bulgaria si România, reglementarea achizitionarii de terenuri agricole de catre strainii din UE este similara. Astfel, cetatenii din UE care vor sa se stabileasca în calitate de fermieri ce desfasoara activitati independente si sa achizitioneze terenuri agricole în România si Bulgaria nu sunt supusi niciunei restrictii sau proceduri diferite de cele aplicate locuitorilor celor doua tari. Persoanele juridice stabilite în România si Bulgaria pot, de asemenea, achizitiona liber terenuri agricole în oricare din aceste state, indiferent de nivelul participarii straine la capitalul acestora. Comisia înainteaza acest raport Consiliului European, în conformitate cu Protocolul privind conditiile si aranjamentele referitoare la admiterea Republicii Bulgaria si a României în Uniunea Europeana.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

comisia europeana terenuri agricole influente pozitive
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

MARIAN  | #136451
Ar fi o prostie imensa din partea romanilor sa accepte ca strainii sa poata cumpara terenuri agricole in Romania.Acestea vor avea in viitor o valoare inestimabila, calitatea solului de la noi este mare si sunt sigur ca odata intrati in tara , nu mai scapam de straini niciodata.Vom fi slugi pe pamantul nostru , produsele agricole obtinute aici vor ajunge in occident si romanii vor avea de suferit in continuare.Evitati transformarea tarii intr-o noua colonie a Vestului !!!Un pic de demnitate nationala n-ar strica!!
Maria  | #148911
Demnitate nationala?!!!!!!
Taranii ne mor de foame si lipsa sistemului sanitar,ii amendati pt.ca nu pot lucra pamintul si vreti demnitate?!!!!!!Mergeti la Bucuresti si cereti!!!!!O sa cautati cum cauta taranii bani in buzunare sa-si cumpere o pastila sau jumatate dintr-o pastila ....cind isi pot permite!!!
CITA IPOCRIZIE!!!!!!!!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4027 (s) | 22 queries | Mysql time :0.291483 (s)