Eveniment-Social

Trei cadre didactice de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi au fost premiate de Academia Romana – FOTO

Publicat: 16 ian. 2019

Trei cadre didactice de la Universitatea Tehnica (TUIASI) "Gheorghe Asachi" din Iasi au fost premiate de Academia Româna în cadrul galei anuale în care sunt recompensate cele mai bune lucrari stiintifice si prezente culturale românesti care s-au evidentiat cu doi ani în urma fata de momentul decernarii, în acest caz in anul 2016.

Citeste si: EXCLUSIV! E oficial! Profesorul Tania Hapurne, noul presedinte al Senatului TUIASI

Sef lucrari dr. ing. Lucian Trifina, de la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, si prof. univ. dr. ing. Daniela Tarniceriu, decan al acestei facultati, au primit premiul "Gheorghe Cartianu" din categoria Stiinta si Tehnologia Informatiei pentru grupul de lucrari "Pachet de 3 lucrari în domeniul Coduri corectoare-turbo", în timp ce prof. univ. dr. Rodica Luca Tudorache, de la Departamentul de Matematica, a câstigat Premiul "Spiru Haret" pentru lucrarea "Boundary Value Problems for Systems of Differential, Difference and Fractional Equations – Positive Solutions", semnata împreuna cu Johnny Henderson.

Citeste si: Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi isi premiaza profesorii si cercetatorii de „Zilele TUIASI”

"Cele mai multe rezultate ale activitatii de cercetare ale autorilor au condus la contributii semnificative în domeniul codurilor turbo si, în particular, în domeniul «interleaver-elor» de tip polinom de permutare pentru coduri turbo. Aceste rezultate au fost recunoscute si validate prin publicarea în reviste si volume ale conferintelor indexate ISI. Dintre acestea, 17 lucrari sunt în reviste cotate ISI, trei în zona rosie, iar noua la conferinte cotate ISI. Împreuna cu domnul sef de lucrari Lucian Trifina am creat un colectiv de cercetare în care am implicat doctoranzi, fiecare dintre ei finalizându-si teza în domeniul codurilor turbo. De asemenea, am modernizat continutul cursurilor predate cu rezultate recente din acest domeniu de mare actualitate", a precizat prof. univ. dr. ing. Daniela Tarniceriu.

Citeste si: Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval: "Am mizat totul pe tineri. De ce? Pentru ca tinerii sunt intotdeauna nonconformisti si au mai mult curaj, care cred ca ne-a lipsit"

Pe acelasi domeniu, cei doi autori au publicat si o carte la prestigioasa Editura Springer, în care abordeaza problematica polinoamelor de permutare pentru interleavere folosite în turbo coduri.

Academia Româna a acordat, începând cu acest an, un numar de 81 de premii, purtând fiecare numele unei personalitati din domeniul cultural sau stiintific reprezentat în cele 14 sectii ale Academiei Române: filologie si literatura, istorie, matematica, fizica, chimie, biologie, geonomie, stiinte tehnice, agronomie si silvicultura, medicina, economie, stiinte juridice si sociologie, filosofie, teologie, psihologie si pedagogie, arte, arhitectura si audiovizual, stiinta si tehnologia informatiei.

Din totalul celor 81 de premii, pentru anul 2016 au fost acordate 70, unui numar de 94 de lucrari sau grupuri de lucrari, creatii individuale sau elaborate de colective de autori.

Adauga un comentariu