International

Trei femei au castigat Premiul Nobel pentru Pace

Publicat: 07 oct. 2011
1
Premiul Nobel pentru Pace a fost castigat de trei persoane. Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee si Tawakkul Karman sunt cele trei laureate din 2011, potrivit Antena 3.
Cele trei au primit premiul „pentru lupta non-violenta pe care au dus-o pentru siguranta femeilor si pentru dreptul femeilor de a participa in mod activ la cladirea pacii”.
Leymah Gbowee este un activist pentru pace din Africa, responsabila pentru organizarea unei miscari care a pus capat celui de-al doilea razboi civil din Liberia.
Membra de baza a Congregatiei Yemenite pentru Reforma, sau Al-Islah, Tawakkul Karman este politician si activist pentru drepturile omului, care a pus bazele si conduce grupul Femeile Jurnalist Fara Lanturi.
Inainte de decernarea premiului, singurul acordat de Norvegia, principalul favorit era considerata a fi Ellen Johnson Sirleaf, primul sef de stat femeie din Africa. Ea a fost aleasa presedinte in Liberia, dupa mai mult de 14 ani de razboi civil.
Printre personalitatile cu sanse foarte mari la Premiul Nobel pentru Pace se numarau si Sima Samar, prima femeie care a devenit ministru in Afganistan. Medic de profesie, Sima este si presedintele Comisiei Independente pentru Drepturile Omului din Afganistan.
Evenimentele din nordul Africii recomandau pentru Premiul Nobel doua femei pentru activitatea dinaintea si din timpul protestelor din Tunisia si Egipt.
Lina Ben Mihenni este un blogger din Tunisia, care a criticat guvernul inainte de revolta poporului, modalitatea pasnica in care a decis sa protesteze o faceau un candidat solid pentru Premiul Nobel.
Israa Abdul-Fattah este un activist pentru democratie din Egipt, iar premiul pentru ea ar fi insemnat o recunoastere internationala care ar fi adus un sprijin miscarilor populare di lumea araba.
Adauga un comentariu