International

Trei femei primesc astazi Premiul Nobel pentru Pace

Publicat: 10 dec. 2011

Trei reprezentate ale sexului frumos vor fi primi astayi Premiul Nobel pentru Pace. Presedinta liberiana Ellen Johnson Sirleaf, compatrioata sa Leymah Gbowee si yemenita Tawakkol Karman, figura de prim rang a “primaverii arabe”, vor fi premiate la Oslo pentru a sublinia rolul femeilor în rezolvarea conflictelor.

Tawakkol Karman , prima femeie araba care primeste Premiul Nobel pentru Pace, în vârsta de 32 de ani este ziarista si a fost una din fortele motrice ale miscarii care cere de la începutul anului plecarea presedintelui yemenit Ali Abdallah Saleh, la putere de 33 de ani.

Realeasa luna trecuta, dupa ce a fost prima femeie aleasa democratic în fruntea unui stat african, în 2005, Ellen Johnson Sirleaf încearca sa vindece ranile unei tari care poarta înca urmele celor 14 ani de razboi civil (1989 – 2003), în cursul caruia si-au pierdut viata 250.000 de oameni. Imediat ce a fost realeasa, i-a încredintat compatrioatei si colegei sale de premiu Leyman Gbowee sarcina de a conduce o initiativa de reconciliere nationala, informeaza Agerpres.

Premiul le va fi înmânat de presedintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la primaria din Oslo.

Adauga un comentariu