News Flash:

Trei luni de la moartea lui Virgil Sahleanu

7 Decembrie 2000
712 Vizualizari | 0 Comentarii
•Moartea liderului nu a fost in zadar •Asasinarea liderului de sindicat de la Tepro a declansat un val de schimbari importante la intreprinderea ieseana •Ulterior reangajarii fostilor disponibilizati, Curtea Suprema de Justitie a confirmat nulitatea contractului de privatizare, iar statul a redevenit actionar majoritar •Dupa mai bine de doi ani, la sediul societatii a avut loc o noua sedinta AGA, la care FPS si SIF Moldova s-au pus de acord

Pe 7 septembrie, dimineata, doi necunoscuti (la acea vreme) il asasinau pe liderul sindicatului de la Tepro, Virgil Sahleanu. Asasinarea lui Virgil Sahleanu, primul caz de acest gen din Romania, a constituit o uriasa pierdere pentru sindicalistii societatii, deschizand, in acelasi timp, un lung sir de schimbari la Tepro. Ceea ce a incercat sa faca atunci cand era in viata, Virgil Sahleanu a reusit dupa moartea sa, atunci cand lucrurile nu au mai putut ramane asa cum au fost.

Intreruperea lucrului pe timp nelimitat

La aflarea vestii asasinarii liderului, sindicalistii de la Tepro au intrerupt lucrul pe o perioada nelimitata de timp. A fost pusa o singura conditie pentru reinceperea muncii: plecarea actionarului majoritar ceh. In chiar dimineata asasinarii lui Sahleanu, Teodor Gavula, reprezentantul firmei cehe Zelezarny Veseli la Tepro, a reusit cu greu sa scape de furia multimii, salvat fiind de unul din directorii societatii. Gavula a stat ascuns o vreme, apoi a inceput sa se arate din nou prin Iasi, fara nici un fel de represalii, insa, din partea salariatilor societatii.
Dupa moartea lui Sahleanu, sindicalistii si-au ales, provizoriu, un nou lider, in persoana lui Constantin Rotaru, fostul vicepresedinte al sindicatului, dorind, totodata, schimbarea numelui sindicatului in "sindicatul Virgil Sahleanu". Evenimentele de la Tepro nu au mai permis nici derularea unor alegeri statutare, prin care sa fie stabilita cu exactitate componenta Biroului Executiv, si nici oficializarea noii denumiri a sindicatului, desi la un moment dat a existat o tentativa de a fi inregistrata la Tribunal.
Dupa ce vestea asasinarii lui Sahleanu s-a raspandit, salariatii au primit un fax din Cehia, prin care Vasile Plugaru, directorul mecano - energetic, era mandatat sa preia functia de director general interimar, fiind anuntata o sedinta a Consiliului de Administratie. Punctul principal al ordinii de zi: rezolvarea situatiei create prin "ocuparea ilegala de catre salariati a intreprinderii". Sedinta CA a avut loc in Cehia si, desi fusesera invitati si salariatii, acestia nu s-au prezentat. La CA nu s-au prezentat nici reprezentantii celuilalt actionar important, SIF Moldova, nelipsiti, de altfel, la toate sedintele convocate anterior de cehi.

Decizia din 20 octombrie

Printre succesele obtinute de Virgil Sahleanu, chiar in vara acestui an, s-au numarat deciziile Curtii de Apel Iasi, prin care contractul de vanzare - cumparare de la Tepro era declarat nul, si a Curtii de Apel Suceava, care obliga societatea Tepro sa reangajeze aproximativ 600 de muncitori, disponibilizati in urma cu un an. Cum era si firesc, Fondul Proprietatii de Stat a facut recurs la decizia privind nulitatea absoluta a contractului, caci sentinta de la Iasi ii impunea sa restituie cehului trei milioane de dolari. Procesul s-a judecat pe 20 octombrie, la Bucuresti, la Curtea Suprema de Justitie. Contrar asteptarilor conducerii FPS, instanta suprema a mentinut decizia de la Iasi, astfel ca statul revenea ca actionar la Tepro, dar pierdea trei milioane de dolari. Dupa o saptamana, pe 27 octombrie, s-a judecat un alt proces, privind cererea de rezolutiune a contractului, formulata de FPS, prin care Fondul cerea partii cehe daune. Cum instanta suprema declarase doar cu o saptamana inainte nulitatea absoluta a contractului, cererea de rezolutiune a fost respinsa, astfel ca FPS a ramas sa plateasca cele trei milioane de dolari.

Normalitate la Tepro

Imediat dupa aflarea sentintei, lucrurile s-au linistit la Tepro, salariatii obtinand exact ceea ce isi doreau: plecarea firmei cehe de la Iasi. Chiar daca imediat dupa moartea lui Sahleanu salariatii declarasera ca nu vor incepe lucrul decat la plecarea cehilor, avand in vedere situatia societatii, lucrul fusese reluat cu o saptamana inainte de proces. Cum Victor Balan ramanea arestat, Vasile Plugaru s-a mentinut in functia de director general, sprijinit, insa, numai de doi directori: cel tehnic, Petru Simion, si cel economic, Elena Ursachi. In rest, schema de personal la nivelul 1 ramasese descompletata.
Dupa mai multe incercari esuate de majorare a capitalului social fara a fi convocata AGA, decizia Curtii Supreme de Justitie a permis FPS revenirea ca actionar majoritar. Dupa o prima sedinta convocata de FPS, esuata, a urmat o a doua, in care s-au reglementat majoritatea problemelor urgente ale societatii.
Sedinta convocata de cel de-al doilea actionar de la Tepro, SIF Moldova, s-a desfasurat fara nici un fel de probleme, fiind votate aproape toate punctele pe ordinea de zi. Aproape toate, pentru ca unele tinte ale discutiei depaseau competenta AGA, fiind lasate spre solutionare noului Consiliu de Administratie.

Actionar "cu acte in regula"

FPS a redevenit actionar "cu acte in regula" la Tepro, cei prezenti la sedinta votand si majorarea capitalului social, prin includerea terenului aferent societatii, evaluat la 12,1 miliarde lei. In urma acelei decizii, structura actionariatului s-a schimbat considerabil, FPS situandu-se o pozitie extrem de solida, cu 55,44%, urmat de SIF Moldova, cu 36,8% si actionari rezultati in urma procesului de privatizare in masa, cu 7,75%. Noua structura a Consiliului de Administratie se prezinta in felul urmator: presedinte este directorul general al societatii, Vasile Plugaru, iar membri Aurelian Mocanu (director de productie la Sidex Galati, propus de FPS), Cezar Teodorescu (din partea firmei Metal export-import, propus tot de FPS). Reprezentantul SIF Moldova va fi Toader Dumitrache (fost director al societatii Petrotub SA din Roman), iar din partea PPM a fost ales Petre Ianc. In ceea ce-l priveste pe Ianc, angajat la Ministerul Industriei si Comertului, situatia este cel putin delicata, avand in vedere ca noua lege a functionarului public nu permite unui salariat, mai ales cand este angajat al unui minister, sa detina un post in Consiliul de Administratie al unei societati comerciale. De remarcat este pozitia FPS, care a avut drept la trei locuri in CA, dar a propus persoane din afara Fondului, preferand sa mearga pe varianta unor profesionisti in domeniul metalurgiei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1524 (s) | 22 queries | Mysql time :0.016859 (s)