News Flash:

Trei luni in plus platite la somaj

13 Martie 2009
2328 Vizualizari | 0 Comentarii
Trei luni in plus platite la somaj
• Perioada de acordare a indemnizatiei de somaj va fi prelungita cu trei luni • Pe durata intreruperii temporare a activitatii, angajatorul si salariatii vor fi scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale
Perioada de acordare a indemnizatiei de somaj va creste cu trei luni, iar pe durata intreruperii temporare a activitatii, angajatorul si salariatii vor fi scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale, potrivit unui proiect de Ordonanta de urgenta supus ieri dezbaterii publice. Proiectul de act normativ privind reglementarea unor masuri de protectie sociala supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) pune in aplicare angajamentele Guvernului prevazute in Pachetul de masuri pentru stimularea cresterii economice si protejarea intereselor economice ale populatiei. In ceea ce priveste prelungirea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj, proiectul prevede ca aceasta se aplica in cazul persoanelor ale caror raporturi de munca sau de serviciu inceteaza dupa intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2009. Masurile propuse se adreseaza si somerilor care beneficiaza deja de indemnizatie de somaj la data intrarii in vigoare a prezentei Ordonante de urgenta, perioada de acordare prelungindu-se de asemenea cu trei luni, de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv, se mai arata in nota de fundamentare care insoteste documentul. Prin proiectul de Ordonanta de urgenta se mai stabileste ca, pe durata intreruperii temporare a activitatii, daca aceasta nu depaseste trei luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate, salariatii beneficiind de o indemnizatie de minim 75 la suta din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, fara a fi afectata calitatea de asigurat a acestora. De asemenea, sumele reprezentand indemnizatiile de care beneficiaza salariatii nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile pentru o perioada de cel mult trei luni in anul 2009, in intelesul impozitului pe venit. Proiectul de act normativ reglementeaza si situatia comitetelor sectoriale care vor fi organizate ca institutii de dialog social de utilitate publica, cu personalitate juridica, organizate la nivelul ramurilor de activitate definite prin Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National aflat in vigoare. De asemenea, Ordonanta de urgenta stabileste si atributiile si sursele de finantare ale comitetelor sectoriale, precum si drepturile si obligatiile acestora ce deriva din calitate de institutii de dialog social de utilitate publica. Proiectul de act normativ va fi in dezbatere publica pana in 23 martie. Potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, indemnizatia de somaj se acorda pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare: sase luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, noua luni, pentru un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani si 12 luni pentru un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1271 (s) | 24 queries | Mysql time :0.016043 (s)