Local

Trei milioane de euro pentru sistemul „bike sharing”, la Iasi

Publicat: 18 aug. 2016
1

Autoritatile locale lucreaza in prezent la proiectul „Iasi Velocity”, un sistem alternativ de mobilitate urbana utilizând statii automate de închiriere a bicicletelor ce urmareste crearea unui sistem integrat de „bike sharing„. Este vorba despre o solutie alternativa de transport care sa asigure un acces mai usor al persoanelor la locurile de munca, la furnizorii de servicii sau alte zone de interes, precum si scaderea timpilor de deplasare si a costurilor de transport.

Sistemul va include statii automate de închiriere si predare a bicicletelor în diferite puncte de interes ale orasului, adica cetatenii pot prelua o bicicleta dintr-un punct al orasului si o pot preda într-o alta statie automata în zona de interes, fara sa fie necesara returnarea în statia initiala. „Bugetul estimativ al proiectului «Iasi Velocity» este 3 milioane de euro, iar proiectul va fi depus pentru finantare prin Axa 4. Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile – Prioritatea de investitie 4.1 Promovarea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritoriu, în particular zone urbane, inclusiv promovarea planurilor sustenabile de mobilitate urbana si a unor masuri relevante pentru atenuarea adaptarilor”, au precizat reprezentantii municipalitatii iesene.

Inchirierea se va putea face cu ajutorul tuturor modalitatilor electronice (aplicatii mobile, portal web etc), precum si pe baza de card de acces. Bicicletele vor fi special adaptate pentru transportul public, fabricate din materiale usoare, prevazute cu sisteme de siguranta si monitorizare permanenta GPS, actionate mecanic sau electric. Totodata, va exista si un centru de gestiune a sistemului de „bike sharing”, pentru asigurarea distributiei bicicletelor în statii, cu sistem pentru optimizarea spatiilor de închiriere.

Adauga un comentariu