Actualitate

Trei români au primit o nouă șansă la viață. Transplantul a fost făcut cu organe din Bulgaria

Publicat: 11 nov. 2021
Trei români au primit o nouă șansă la viață. Transplantul a fost făcut cu organe din Bulgaria
Unul dintre pacienții salvați era un bărbat de 34 de ani.

Miercuri, 10 noiembrie 2021, trei pacienți din România au fost salvați cu ajutorul operației de transplant de organe. Premiera în acest lucru este faptul că organele au fost prelevate din Bulgaria iar operația a avut loc la Spitalul Fundeni din Capitală.

La operație a asistat și chirurgul bulgar Guenadiy Vatachki, care este angajat ca medic în România. Printre cei salvați a fost și un tânăr în vârstă de 34 de ani.

Pacienți români salvați prin transplantul de organe. Acestea au fost racoltate de la pacienți bulgari

În România, pentru prima dată, bolnavii au fost salvați prin operația de transplant de organe, acestea fiind prelevate de la pacienți din Bulgaria. Astfel că, ieri, 10 noiembrie, trei pacienți au fost supuși operațiilor de transplant care s-au terminat foarte bine. Dintre aceștia a fost salvat și un bărbat în vârstă de 34 de ani. La operație a participat și un medic bulgar stabilit în țară, pe nume Guenadiy Vatachki, el făcând procedeul de prelevare. Organele au fost racoltate de la pacienți din orașul Veliko Târnovo.

”Prelevarea care a avut loc ieri este rezultatul unui protocol încheiat între agențiile de transplant ale României și Bulgariei în vederea colaborării în domeniu, după eforturi îndelungate din ambele părti, de aproximativ 2 ani. Bulgaria ne-a oferit acest donator pentru că nu aveau receptori pentru acele organe.

Este a 2-a prelevare de acest tip multumită acestui protocol, dar este prima oară când organele sunt și transplantate. Ieri s-a transplantat ficatul, iar rinichii în cursul zilei de astăzi la Fundeni. Este un eveniment foarte important și motiv de bucurie. O colaborare care va salva multe vieți aici în Balcani. Pacienții din România așteptau de mult timp aceste organe, mai ales că unul dintre pacienți este tânăr, are 34 de ani” a declarat  prof dr. Vlad Brașoveanu.

Un ieșean a primit un rinichi după 25 de ani de așteptare a operației

Din edițiile anterioare ale Cotidianului „BZI” Iași, amintim cazul unui ieșean care, după 25 de ani de așteptare, a primit în sfârșit un rinichi pentru a face operația de transplant. Intervenţia a fost extrem de dificilă, însă totul a decurs bine, aceasta fiind un succes. Bărbatul în vârstă de 47 de ani, era pe dializă de 25 de ani, așteptând nerăbdător această operație.

„Este un pacient care se afla de peste 25 de ani în dializă. Este unul dintre cazurile cele mai rare din ţară. Nu am verificat să văd dacă este pacientul cu cea mai mare vechime, dar cu siguranţă este în Top 3.

Sunt foarte puţine astfel de cazuri în lume, pentru că, după 20 de ani de dializă, rareori se mai poate efectua un transplant corespunzător. Deci este un pacient care are o şansă cu totul deosebită.

Vorbim despre o performanţă deosebită la un pacient la care nu mai funcţiona nimic”, spune prof. univ. dr. Adrian Covic, coordonatorul Centrului de Transplant Renal Iaşi.

De asemenea, în anul 2021, alte două operații de transplant de rinichi au fost finalizate cu succes, două femei fiind salvate, una din Iași și cealaltă din Galați.
Adauga un comentariu