Local

Trei sferturi dintre pacienții cu COVID-19 din secțiile de Terapie Intensivă ajung la deces! Medicii sunt uimiți cât de repede se deteriorează starea de sănătate a pacienților

Publicat: 03 apr. 2021
Dr. Costi Plugaru, medic specialist ATI, și o sectie ATI
Dr. Costi Plugaru, medic specialist ATI, se gândește cu grijă în fiecare dimineață dacă va mai găsi pacienții COVID-19 pe care i-a lasăt cu o seară înainte

Dr. Costi Plugaru, medic specialist ATI din Spitalul de Neurochirurgie din Iași, a văzut cum se sting din viață în 2-3 zile pacienții COVID-19. În fiecare zi, după ce pleacă de la spital, medicul Plugaru se gândește dacă până a doua zi îi mai găsește în viață pe pacienții cu COVID-19 pe care îi îngrijește, zilnic, alături de ceilalți colegi, la Terapie Intensivă. Personalul medical care îngrijește pacienții în Terapie Intensivă spune că se confruntă cu cea mai severă perioadă de la începutul pandemiei, când rata de supraviețuire a ajuns la 25 la sută.

Odată cu începutul lunii martie 2021, numărul de cazuri COVID-19 grave este într-o continuă creștere, iar presiunea pe secțiile de Terapie Intensivă este foarte mare. Sunt pacienți cu o afectare pulmonară sub 75 la sută care primesc tratament și reușesc să învingă boala, dar sunt și bolnavi cu plămânii afectați aproape în totalitate, cu șanse foarte mici de supraviețuire. Ieri, 2 aprilie 2021, toate cele 19 paturi din secția de Terapie Intensivă Covid a Spitalului de Neurochirurgie erau ocupate cu pacienți în stare critică. Majoritatea sunt din județul Iași. Medicul Costi Plugaru este unul dintre doctorii care îngrijesc bolnavii în Terapie Intensivă de la debutul pandemiei de COVID-19.

„Avem și cazuri care sunt mai la începutul evoluției bolii, dar, din nefericire, starea lor se agravează în ciuda tratamentului specific. Este vorba despre un protocol medical folosit la nivel național și nu numai. Schema de tratament per total o croim în funcție de fiecare pacient, fiind situații în care unii răspund, însă, din păcate, sunt și cei care nu își mai revin. A crescut capacitatea secției de Terapie Intensivă pentru pacienții COVID-19 la un total de 19 locuri. Aceste modificări au apărut după ce, de mai bine de trei săptămâni, atunci când se eliberează un loc este imediat ocupat de un alt bolnav”, a povestit dr. Costi Plugaru, medicul specialist ATI din Spitalul de Neurochirurgie din Iași.

Doar 25 la sută dintre bolnavii cu COVID-19 care sunt internați la Terapie Intensivă supraviețuiesc

Pacienții care ajung în stare gravă la Spitalul de Neurochirurgie fie au nevoie de suport de oxigen, fie necesită intubare. După ce ajung în secția de Terapie Intensivă Covid începe adevărata provocare pentru medicii care, cu ajutorul schemelor de tratament, încearcă să îi salveze. Perioada medie de internare este de 7-10 zile. În ultima lună, bolnavii COVID-19 care ajung la spital au o stare de sănătate gravă și o evoluție fulminantă a bolii. De la o oră la alta, starea se poate agrava și astfel viața pacientului ajunge pe muchie de cuțit. Medicii au constatat că cei care sunt internați în spital timp de două, trei săptămâni tind să aibă o evoluție bună, fiind ulterior transferați pe o secție de recuperare post-COVID-19.

„Totul pornește de la niște simptome de febră, astenie, tuse, iar după 5 sau 6 zile de la primul simptom se prezintă la spital din cauza unei lipse mari de aer. Sunt pacienți cu o afectare pulmonară foarte mare, ceea ce înseamnă un procent de 80-90 la sută pentru care prognosticul este unul rezervat. Dacă în urmă cu câteva luni ajungeau pacienți cu forme moderate spre severe, acum ajung cu forme critice. În prezent, pot spune cu aproximație că circa 25 la sută dintre bolnavi supraviețuiesc”, a mai spus dr. Costi Plugaru.

Medicul Costi Plugaru: „Acutizarea bolii se întâmplă într-un timp foarte scurt”

Medicii specialiști ATI oferă cu greu un prognostic celor care ajung în stare gravă la spital după ce s-au infectat cu noul coronavirus. Aceștia au constatat că evoluția cazurilor este mult mai imprevizibilă odată cu apariția noilor tulpini. Medicii devin neputincioși atunci când reușesc să aducă un bolnav pe linia de plutire și, la scurt timp, intervine o degradare majoră a stării de sănătate și pacientul decedează. Au fost pacienți cu comorbidități grave care au supraviețuit, în timp ce alții, fără alte afecțiuni, s-au stins în 2-3 zile.

„Am avut pacienți cu neoplazii în stadiul 4 care au supraviețuit și pacienți de 40-50 de ani fără probleme de sănătate care după o evoluție acută a bolii s-au stins în câteva zile. În trei zile de când a ajuns la spital cu o afectare pulmonară mare, un bărbat în vârstă de 52 de ani, polițist, a decedat. Încercăm să livrăm pacienților o cantitate suficientă de oxigen. Mai mult decât să asigurăm un necesar de oxigen de 100 la sută, din păcate, nu putem face, pentru pacienții care au foarte puțin țesut pulmonar sănătos, neafectat.

Acutizarea se întâmplă într-un timp foarte scurt. Sunt situații în care ești optimist și, cu o oarecare reținere, transmiți familiei că ruda lor este un pic mai bine, iar după câteva ore trebuie să le spui vestea tragică. Este foate dificil să discuți cu familia care ar dori, cum de altfel ne dorim și noi, să le spunem că totul va fi bine, dar noi nu putem să anticipăm o astfel de evoluție, mai ales când știm prea bine că are o afectare pulmonară mare”, adaugă medicul ieșean.

Pacienții COVID-19 care au scăpat cu viață le mulțumesc medicilor: „Datorită dumneavoastră iau astăzi masa alături de cei dragi”

Lupta medicilor din secțiile de Terapie Intensivă Covid pentru a salva viața pacienților afectați foarte grav de infecția cu coronavirus a devenit mult mai grea. Pentru medicul Costi Plugaru, această perioadă este cea mai dificilă și mai deosebită din punct de vedere al numărului mare de pacienți în stare critică și al volumului mare de muncă.

„Ne agățăm de tot ce putem ca să îi motivăm să lupte pentru viața lor. Îi întrebăm dacă au copii, nepoți și le amintim că aceștia îi așteaptă să se întoarcă teferi acasă. Au fost pacienți externați cu care încă mai ținem legătura. Primim mesaje de mulțumire. Îmi amintesc că anul trecut, în perioada sărbătorilor de iarnă, un pacient dintre cei tratați la noi în secție a trimis o fotografie de acasă, unde lua masa de Crăciun alături de familie, însoțită de mesajul «Datorită dumneavoastră iau astăzi masa alături de cei dragi». Un alt mesaj a fost trimis de către un fost pacient, tânăr, în jurul vârstei de 30 de ani, care a fost tranferat de la noi la Spitalul «Matei Balș», și care, după ce a fost externat, ne-a spus că se căsătorește”, a declarat dr. Costi Plugaru, medic specialist ATI.

Comentarii
 • Da mizeriile, pentru ca ii sedati si ii țineți pe spate ca sa-i asfixiati, criminalilor!! Plus infectiile nosocomiale împotriva cărora nu faceti nimic. Medici malefici, veti fi judecați pentru asta si vom cere reintroducerea pedepsei capitale. Asa cum vouă nu va pasa de oameni, nici voi nu sunteti de neînlocuit.

 • Pai poate protocolul le grabeste sfarsitul. Nu mai copiati la indigo acest protocol – personalizati-l. Poate nu este bun de la un capat la altul pentru toti. Bolnavii pot avea si alte boli a caror medicatie contravine protocolului. Incercati sa luati din protocol doar acele medicamente care se potrivesc fiecaruia. Ati devenit niste roboti. Aplicati protocolul si gata.

 • As ruga doamnele doctor Irina si Livia sa indice un nr. de telefon unde le pot contacta pentru niste sfaturi de specialitate. Mentionez ca am fost infectata cu Covid-19 in toamna lui 2020.

 • In alte tari 98% din pacientii internati la ATI ramin in viata. In Romania 98% mor la ATI. De ce unde se greseste nimeni nu isi pune intrebarea? De ce nu se gasesc medicamente in farmacii pentru Covid sa mearga tot omul sa ia sa nu ajunga la spital. Cum India o tara cu atita populatie are medicamente in farmacii si noi nu.

 • In alte tari 98% din pacientii internati la ATI ramin in viata. In Romania 98% mor la ATI. De ce unde se greseste nimeni nu isi pune intrebarea? De ce nu se gasesc medicamente in farmacii pentru Covid sa mearga tot omul sa ia sa nu ajunga la spital. Cum India o tara cu atita populatie are medicamente in farmacii si noi nu.

 • Mirări de doctor de opereta! Lăsați gargara neprofesionist și deschideți ochii la mortalitate! Aplecați-va cu îngrijorare asupra deceselor care puteau fi evitate!! Asta înseamnă profesionism și perfecționist!! Nu lacrimi de crocodil!!!

 • Halal medici in Romania. China a scăpat in doua luni, noi vorbim de calul 3 si ne cacam pe noi de frica după mai bine de un an!!! Pentru medicii romani, hai sictir

 • Dacă ai ajuns în acest spital ești eutanasiat cu acte în regula ,indiferent ce diagnostic ai .Sa le crească salariile și indiferența. Doar Dumnezeu sa facă dreptate .

 • Spitalul Mortii !!!Sa se facă anchete serioase și mulți nu ar avea ce cauta în aceast domeniu Dar cine are interes? Mortul e de vina !

 • Spitalul Mortii .Dar cine sa facă anchete și dreptate pentru tot ce se întâmplă. Suntem lipsiți de apărare in acest sistem putred de corup și plin de incompetenți. Nimeni nu face nimic Sunt oameni de valoare .Dar cum sa profeseze ?????

 • Mai aveți curaj sa mințiți oamenii care poate nu știu realitatea din interiorul acestui spital .Ajungi pe picioarele tale și pleci în cosciug .

 • Da..sunt omorâți pentru bani…..cam toti dkn ATI sunt omorâți pentru bani! cine intră in slital nu mai scapă…te omoară si apoi cadrele medicale joacăcteatru…vai ce emotionant…vai se moare!!! sunt omorâti oamenii pentru bani…trebuie spus clar..crimă pt bani.

 • Domnilor , mortalitatea este mare ca vin in ultimul moment, sau aduși de la alte spitale având și alte patologii grave. Mortalitatea in Europa , in secții ATI Covid e undeva la 50%, dar asta pt ca nu vin in ultimul moment cu tratament luat acasă după ce văd la televizor pe Sosoaca și nu mai stiu cine. Toate țările civilizate au protocoale pe care le respecta cu strictete, pt ca la colț stau avocații . Vrei RMN coloana, stai și 6 luni așteptând , nu e urgenta. Numai la noi bate romanul cu pumnul in masa ca vrea urgent. Și nimeni nu-i omoară decât boala , bateți câmpii

 • Bai Anonimule, numai gargara politica e in capul tau. Ori negi evidentele, ori le rastalmacesti. Orice numai sa-ti iasa tie concluzia politica, pe care o ai oricum gata formulata.

 • Pt Anonim, după cum vad , Sosoaca face bai de mulțime fără mască și nu are nimic. O ocolește covidul? Hm, tare proști ne mai crezi. Uite, îți dau un caz, o femeie de 85 de ani , salvată de Covid la spitalul de boli infecțioase, unde pe langa tratamentul anticovid i s-au administrat și tratamentul pentru insuficienta cardiaca de care suferea de mai multi ani, este dusă la Recuperare unde i se refuza tratamentul pentru boala cardiacă și moare în trei zile. Asta nu este crima? Canaliilor, omorâți oameni pe capete. Este un război între noi, oamenii obișnuiți și , de partea cealaltă, cadrele medicale și politicienii care primesc directive de la oculta. Pai bai rahatule, exista o vorbă, decât să murim noi….Ferească sfântul sa vă treziți cu furia maselor populare, că nu că văd bine…

Adauga un comentariu