Magazin

Trei studii confirma existenta celulelor susa CANCEROASE si rolul acestora

Publicat: 02 aug. 2012
1

Existenta celulelor susa canceroase si rolul acestora in dezvoltarea tumorilor a fost confirmata de rezultatele a trei studii – doua publicate in revista Nature si unul in Science, informeaza AFP.

Ipoteza” existentei celulelor susa canceroase „era vehiculata de ceva timp”, a explicat cercetatorul olandez Hugo Snippert, cosemnatar al studiului publicat in Science. O celula susa este o celula nediferentiata care are capacitatea de a se multiplica si specializa in celule de toate tipurile (osoase, musculare, sangvine etc.).

Celulele susa canceroase ar fi la originea dezvoltarii tumorilor si ar explica aparitia metastazelor.

Potrivit lui Snippert, de la Universitatea din Utrecht, cele trei studii, toate realizate pe soareci de laborator, arata clar o ierarhie a celulelor tumorale, iar cele susa sunt responsabile cu producerea noilor celule canceroase.

Studiul realizat de echipa lui Snippert furnizeaza dovezi ale activitatii celulelor susa in adenomul intestinului, care prefigureaza un cancer. O celula susa sanatoasa sufera o mutatie pentru a crea o celula canceroasa de origine, de la care se va dezvolta tumoarea, spune Snippert.

Aceste celule susa canceroase sunt cele care ar trebui sa devina tinta noilor tratamente, adauga Snippert. Intr-unul din studiile publicate in Nature, o echipa de cercetatori americani a descoperit, in cazul unei tumori la creier, de tipul glioblastomului, un subansamblu de celule care parea a fi sursa reaparitiei tumorilor dupa chimioterapie.

„Acest studiu demonstreaza ca, cel putin in cazul anumitor tumori solide, celulele susa canceroase exista”, a spus cercetatorul Luis Parada, de la Universitatea Southwestern din Texas Southwestern, coautor al studiului.

Cel de-al treilea studiu, realizat de cercetatori din Belgia si Marea Britanie, a avut ca subiect cancerul de piele, iar rezultatele au fost similare.

Sursa: realitatea.net

Adauga un comentariu