News Flash:

Trei sute de bogatasi romani, controlati de Fisc

25 Decembrie 2010
2520 Vizualizari | 5 Comentarii
Sorin Blejnar
• Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sustine ca anul viitor vor fi controlate averile a 200 - 300 persoane, patroni foarte bogati, dar evazionisti

Actiunile de control în cazul marilor averi în scopul impozitarii vor fi declansate anul viitor pentru 200 - 300 persoane, în principal patroni foarte bogati, care, în ultimii ani, au omis deliberat înregistrarea veniturilor pe firma, sustragându-se de la plata impozitelor, afirma seful ANAF. "Am verificat bazele de date si am constatat ca avem foarte multe firme cu datorii în România si patroni foarte bogati care, în decursul ultimilor ani, au omis în mod deliberat sa îsi înregistreze veniturile pe societate, lucrând la negru, facând evaziune fiscala, sustragându-se de la plata impozitelor, iar cu acesti bani si-au construit case, si-au platit excursii de sute de mii de euro, si-au cumparat bijuterii, yachturi, elicoptere sau avioane de lux. Acesti oameni sunt tinta noastra, pe acesti oameni intentionam sa-i controlam în perioada urmatoare", a declarat, joi, la Guvern, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar.

In cadrul ANAF va fi creat un departament specializat care va avea un singur rol, respectiv monitorizarea si verificarea unui "grup tinta de contribuabili", si ca metodele de control indirect vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2011. "În Statele Unite, de unde ne-am inspirat noi când am început sa ne conturam primele idei pe acest subiect, 1% din contribuabilii americani dau 40% din impozitul pe venit. Tinta controlului sunt oameni care niciodata nu au ridicat dividende, niciodata nu au avut firme în profit, niciodata nu au avut salarii mari si totusi au avut un nivel de trai mult, mult peste media europeana", a aratat seful ANAF. Informatiile privind marile averi vor fi colectate prin schimb de date pe baza de reciprocitate între administratiile financiare, dar si prin exemplul organelor fiscale din SUA si Franta. Procedurile si metodele de verificare vor fi stabilite prin hotarâre de guvern, pâna la sfârsitul lunii ianuarie. "Avem protocol si acces la toate bazele de cadastru din România, de exemplu, unde putem sa vedem orice persoana fizica care face achizitii sau vânzari semnificative de bunuri imobile. Deocamdata, avem un grup tinta teoretic, nu am pornit sa facem acest cadru legal gândindu-ne la persoana X sau la persoana Y. Vom stabili niste criterii foarte clare si apoi vom vedea care sunt persoanele care se încadreaza în acel grup", a spus Blejnar.

Bogatasii, controlati

Întrebat daca printre cele 200 - 300 persoane care vor fi controlate se vor numara si manelisti sau "baroni locali", seful ANAF a raspuns ca verificarile vor fi initiate în cazul persoanelor care, dupa ce sunt stabilite criteriile, vor iesi "prin gauricile care sunt la testul grila". ANAF va colabora cu organele de urmarirea penala, care se vor sesiza daca exista si indicii de natura penala.
Joi, ministrul Finantelor a anuntat ca Guvernul a decis ca persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori. Veniturile nedeclarate vor fi identificate pe baza cheltuielilor efective, a fluxurilor financiare (când sunt înregistrate operatiuni de încasari si plati fara un venit declarat) si a patrimoniului (când sunt sesizate cresteri de avere). Actiunea de control va fi initiata în cazul în care organul fiscal constata, prin aceste metode, o diferenta de minimum 10% între venitul real si cel nedeclarat. Daca în urma controlului persoana verificata nu poate prezenta acte justificative pentru o diferenta de venituri ce depaseste 50.000 lei, atunci va fi aplicat impozitul de 16%.
Prin scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu Fondului Monetar International la finalul misiunii de evaluare din octombrie - noiembrie, obtinuta si prezentata luna trecuta de MEDIAFAX, Guvernul a promis ca, pâna la finele lunii decembrie, va aproba o ordonanta de impozitare a averilor mari ale persoanelor fizice si va extinde criteriul de definire a venitului impozabil, astfel încât sa taxeze toate câstigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

guvern sorin blejnar anaf sua franta bogatasii controlati
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (5)

nbdy  | #137141
Bravo!!! In sfarsit aud ca fac si astia ceva. 2-300 e un inceput bun, dar ar trebui sa controleze 200 pe luna :). Atunci munca lor ar fi explicata.
Dure-m-ar' !  | #137148
Daaaa... si la sfarsitul controalelor... subit vor constata ca s-au luat de cine nu trebuia... sau ca actele firmelor sunt de negasit... nemaipomenind de atentiile pe care le vor incasa domnii "controlori" de averi ilicite ! Daaa... suntem mai linistiti - ANAF-ul lucreaza pentru noi... Hai ma - mai taiati-o !
stefan cel mare  | #137152
daca s-ar lua la purificat cu adevarat toti care au facut averi ilicite,fara a declara venituri ar fi cel mai mare venit din istoria ROMANIEI,dar ma indoiesc ca o vor duce la nesfirsit datorita justitiei corupte....fapt ce ar trebui inceput cu aceasta iar ceea ce nu se justifica trebuie confiscat fara drept de apel
Mara  | #137165
Acest lucru se face pentru a da bine la imagine nu pentru a aduna bani la buget.Daca sar vrea intradevar sa se adune bani la bugetul statului, ar trebui verificati foarte multi parveniti, incepind cu toti cei care au trecut prin parlament, camera deputatilor si senat,rudele acestora si absolut toti cei care au activat s-au activeaza in sistemul bugetar si au o avere care depaseste un anumit plafon stabilit in functie de veniturile anuale cistigate din salarii. In mod sigur 90% dintre acestia nu ar putea justifica averile si nu ar mai trebui sa indatoram poporul cu imprumuturi la care se platesc dobinzi substantiale. Acest lucru nu este dorit de catre cei care au sprijinit lovitura de stat , interesul lor fiind ca noi sa fim cit mai indatorati si sa depindem de ei pentru a ne impune ce sa facem si ce nu in tara noastra. Toti criminalii nesimtiti, tradatori si vinzatori de tara si neam care au activat si activeaza in structurile de conducere ale tarii,in loc sa munceasca in folosul populatiei acestei tari, pentru ca aceasta este obligatia lor, au facut tot ce e omeneste posibil sa distruga, sa jefuiasca si sa vinda strainilor , tot ce a construit acest popor prin jertfa,timp de peste cinci decenii,intrun regim odios.Pentru acesti criminali care au tabarit ca hienele asupra bogatiilor acestei tari,distrugind tot, merita sa se faca din nou crematorii si camere de gazare pentru a fi ucisi in masa, sa le piara saminta.Doamne ce satisfactie as avea sa simt in nari mirosul de carne arsa produs de stirvurile arse ale acestor criminali. Doamne ajuta acest popor format in majoritate din lasi. lingai si pomanagii.
G.Costel  | #137870
Frectii la un picior de lemn...
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4167 (s) | 22 queries | Mysql time :0.291352 (s)