News Flash:

Trei sute mii lei lunar pentru pensia privata

19 Noiembrie 2007
1261 Vizualizari | 0 Comentarii
Trei sute mii lei lunar pentru pensia privata
• Cei mai multi dintre ieseni nu cunosc avantajele sau dezavantajele fondurilor de pensii private, astfel incat nu sunt in masura sa aleaga o societate comerciala de profil care sa le gestioneze cat mai bine banii de pensie • Un iesean care are un salariu de 15 milioane lei (1.500 RON) ajunge sa contribuie lunar cu 300 mii lei (30,02 RON) la fondul personal de pensie privata, iar in 30 de ani aduna peste 100 milioane lei (10.800 RON)
Pensia privata obligatorie este o adevarata piata de investitii, in care concurenta acerba si numarul mare de beneficiari accelereaza ritmul de evolutie a conceptului. Scopul principal al fiecarui fond de administrare privata a pensiilor este de a realiza un numar cat mai mare de adeziuni, dar rezultatul final este o informare cat se poate de slaba a beneficiarilor. "Cei mai multi dintre ieseni nu cunosc avantajele sau dezavantajele unor astfel de fonduri de pensii, astfel incat nu sunt in masura sa aleaga o societate comerciala de profil care sa le gestioneze cat mai bine banii de pensie", a afirmat Marius Antohe, agent de marketing al unui fond de pensii din Iasi. Mai mult, daca au ales un fond de pensii administrate privat, multi dintre ieseni nu stiu care este cuantumul virat in fiecare luna in fondul personal de pensie. Dintr-un salariu de 15 milioane lei (1.500 RON), un iesean plateste un procent de 9,5 la suta catre pensie, adica 1,4 milioane lei (147 RON) lunar. Doua procente din cele 9,5 vor fi destinate fondului de pensii private obligatoriI, iar restul de 7,5 procente este virat la pensia de stat. Asta inseamna ca la fondul privat de pensii, un iesean va plati lunar doar 310 mii lei (31 RON). Din aceasta suma, fondul percepe un comision de administrare de 2,5 la suta, adica in jur de 7 mii lei (0,775 RON), suma care se scade din valoarea contributiei. Vor ramane astfel 300 mii lei (30,2 RON), contributia neta lunara la fondul de pensii privat, bani care se convertesc in unitati de fond. Cei care reusesc sa contribuie timp de 30 ani aduna, prin contributia lunara, peste o suta de milioane lei (10.800 RON). "O unitate de fond va avea la inceput o valoare nominala de o suta mii lei (10 RON), ceea ce inseamna ca suma virata va fi convertita in 3,02 unitati de fond. Valoarea unei unitati de fond va creste de-a lungul timpului, in functie de randamentul investitiilor pe care le va face fondul respectiv de pensii. Beneficiarii care observa ca fondul de pensii la care au aderat nu are randamentul pe care il asteapta este bine sa se mute la un alt administrator pentru a-si asigura mai multi bani la pensie", a declarat Antohe. Beneficiarii pensiilor private platesc si un al doilea comision, cel de 0,05 la suta pe luna, care se calculeaza din valoarea activului net total al fondului, adica din valoarea tuturor contributiilor nete ale clientilor acelui fond de pensii. Raportata la fiecare participant, suma este infima, cel putin in primii ani de contributie. Pe ansamblul intregului fond, acest procent devine semnificativ la un numar mare de clienti si dupa ani buni de contributii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1169 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013940 (s)