Actualitate

Tribunalul a refuzat rearestarea batranului achitat de Basescu

Publicat: 28 ian. 2008
1

• Magistratii de la Tribunalul Iasi au decis ca batranul de 82 de ani care a fost arestat pentru ca nu a respectat o hotarare judecatoreasca sa fie lasat in pace si sa nu mai fie reincarcerat • Procurorii au sustinut ca varsta nu conteaza, iar batranul poate executa pedeapsa in regim de detentie

La sfarsitul saptamanii trecute, magistratii de la Tribunalul Iasi au decis ca batranul de 82 de ani care a fost arestat pentru ca nu a respectat o hotarare judecatoreasca sa fie lasat in pace si sa nu mai fie reincarcerat. Aceasta decizie a fost luata in contextul in care Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi a facut recurs impotriva deciziei Judecatoriei Iasi prin care batranul fusese lasat sa iasa din Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi. Procedural, lucrurile sunt destul de complicate in acest dosar pentru ca inainte ca Judecatoria Iasi sa decida intreruperea executarii pedepsei, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de gratiere a batranului. Astfel, recursul procurorilor a fost gratuit pentru ca Neculai Gheban avea deja gratierea aprobata de presedinte.

Ulterior, procurorii au sustinut ca varsta inaintata a lui Gheban nu justifica lasarea in libertate a acestuia, pentru ca poate sa-si execute pedeapsa. Batranul a intrat in puscarie pe data de 10 octombrie 2007 si de atunci a incercat toate variantele posibile pentru a fi pus in libertate pana la jumatatea lunii noiembrie. Povestea acestui caz se incadreaza intr-o tipologie foarte des intalnita la tara. Neculai Gheban s-a certat cu vecinul sau pentru o bucata de teren nu mai putin de 15 ani. „Am ajuns dupa gratii pentru 1.400 metri patrati de teren pe care ii mostenisem de la parintii mei. In anul 1991 am fost improprietarit. Comisia de retrocedare a venit la fata locului si mi-a aratat unde este terenul si ca am voie sa-l ingradesc. Am construit chiar si un grajd acolo. In 1997 a venit un alt satean din Coarnele Caprei, care a spus ca-i terenul lui. Ne-am judecat la Judecatoria Harlau ani in sir. Ei au pus doi martori care au jurat fals si a castigat acel teren. Asa am ajuns sa fiu condamnat pentru ca nu am vrut sa recunosc acea hotarare care era neadevarata”, a declarat ieri Neculai Gheban. Dupa ce vecinul a castigat dreptul de proprietate printr-o decizie judecatoreasca, batranul nu a respectat acea decizie si astfel a ajuns in spatele gratiilor.

Comentarii
  • intradevar suntem o tara unica. doar la noi se mai poate asa ceva. cand vezi ca sunt infractori in libertate din cauza ca judecatorii considera ca nu reprezinta pericol public si ei sunt la a patra a cincea infractiune, se ocupa de cazuri in care ar trebui intradevar sa gandeasca cand dau o astfel de hotarare. sa va fie rusine dragi judecatori. parca a-ti gandi cu alte parti anatomice

  • vaaaaaiiiiii saracu` ! asta e frate, daca nu mai sunt hoti si corupti in tara asta….na….urmeaza babacii :D. de la un timp incep sa ma inspaimant de la articolele astea ( nu ii invinuiesc pe cei de la ziar ) ; sistemul breee, sistemul!!!

Adauga un comentariu