Stiri medicale

Triclosanul produce grave dezechilibre hormonale. Vezi care produse contin aceasta substanta

Publicat: 22 aug. 2011
7

Triclosanul este o substanta antifungica si antibacteriana, utilizata la scara larga in industria cosmetica. In general, triclosanul se foloseste la fabricarea sapunului, a cosmeticelor, a deodorantelor, a pastei de dinti, apei de gura sau detergenti de vase, ceea ce inseamna practic ca suntem inconjurati de aceasta substanta care, utilizata in exces, poate deveni toxica. 

In trecut triclosanul era utilizat de catre medici pentru a dezinfecta ranile, insa pacientii erau tratati in mod controlat cu substanta si nu intrau in contact cu aceasta frecvent, asa cum se intampla astazi. Numeroase studii au aratat ca triclosanul este nociv pentru sanatatea noastra. Iata cateva efecte ale triclosanului:

1. Intoxica organismul
Triclosanul in combinatie cu apa de la robinet formeaza o dioxina, adica o substanta extrem de toxica si cancerigena, insa efectele sunt resimtite abia dupa multi ani de utilizare a produselor respective. De asemenea, triclosanul, fiind o substanta pesticida, intoxica organismul si se elimina destul de greu din acesta, avand efecte nocive asupra intregului sistem functional al corpului.

2. Triclosanul provoaca dezechilibrul hormonal
Triclosanul provoaca dezechilibre hormonale, stimuland si amplificand reactiile. Mai exact, triclosanul poate mari cantitatea si actiunea testosteronului in organismul unei femei, provocand aparitia unor trasaturi masculine (cresterea masei musculare, marirea pilozitatii in zone cum ar fi fata, mainile, pieptul etc). De asemenea, este foarte posibil ca in cazul barbatilor sa fie marita doza de estrogen, provocand sensibilitati fizice sau psihice, stari de nervozitate si irascibilitate etc.

3. Triclosanul poate provoca alergii si astm
O igiena prea intensa, scade la un moment dat nivelul de auto-aparare a organismului, corpul nostru ajungand sa se bazeze pe factori din exterior (triclonsan), ceea ce ne face sa fim predispusi la alergii, raceli, gripe si chiar astm.

4. Favorizeaza rezistenta la antibiotice
Potrivit studiilor, triclosanul intareste rezistenta bacteriilor la antibiotice, ingreunand astfel tratarea unor afectiuni.

Produse care contin triclosan:
– pasta de dinti;
– deodorant;
– sampon;
– produse cosmetice;
– spray-uri pentru picioare;
– apa de gura;
– gel dezinfectant pentru maini;
– crema si gel de ras.

Adauga un comentariu