Evenimente culturale

Trista poveste a conacului Barbu Stefanescu Delavrancea – FOTO

Publicat: 09 ian. 2015

Usor, usor, locurile unde s-au petrecut fapte simbolice si de o mare incarcatura culturala pentru Romania, devin o ruina! Este si cazul faimoasei „Case Delavrancea„, din satul Goesti comuna Lungani si care dateaza din secolul al XIX-lea, fiind pe lista monumentelor de patrimoniu national. Aici, marele scriitor Barbu Stefanescu Delavrancea a conceput unele dintre creatiile literare printre care, se pare, si faimoasa Trilogie a Moldovei cu „Apus de soare” – 1909 sau Hagi-Tudose – 1913.

Revendicat de un francez

Povestea recenta a Conacului unde a trait Delavrancea incepe in jurul anului 2009. Atunci, Roger Georges Constantin Bouffe, avand cetatenie romana si franceza, domiciliat in Hexagon, a venit la Iasi pentru a revendica imobilul. In acest sens a luat contact cu autoritatile comunei Lungani si cu cei care se aflau la conducerea Directiei pentru Cultura (DJC) la acea vreme. „La Conacul din Goesti a copilarit Barbu Stefanescu Delavrancea si aici si-a pastrat biblioteca personala si masa de scriitor sub un stejar celebru! Sub stejar, inainte, calatorul afla citind cuvintele gravate in marmura ca se afla pe locurile dragi marelui scriitor. In zilele noastre, monumentul se degradeaza, iar circulatia publicului este oprita. Imprejur, urmasii scriitorului au creat o mica gradina botanica. Acum, vegetatia a fost distrusa de animalele domestice, iar gradina a devenit cimitir de masini. Conacul si dependintele, cu istoria lor si valori culturale deosebite, unde s-au promovat Drepturile Omului in tara noastra se distrug. Mi-au fost recunoscute drepturile de proprietar – mostenitor de ani de zile, dar bunurile nu mi-au fost puse in posesie. Inca imi este interzis sa salvez ce mai poate fi salvat”, dezvaluia mostenitorul acum mai bine de cinci ani intr-o scrisoare de revendicare adresata autoritatilor.

Vezi si Particularitati ale lui Barbu Stefanescu Delavrancea

Paradoxal, chiar daca el a reusit sa intre in posesia mostenirii, a ales sa o vanda unei alte persoane. Reporterii BUNA ZIUA IASI (BZI) au incercat sa intre in legatura cu acest personaj, dar nu au reusit sa-l gaseasca pana la momentul publicarii acestui material.

Totul zace in paragina

Autoritatile locale arata ca, in ultimii ani, aici nu s-a mai putut interveni. Dimpotriva, dupa ce o persoana a castigat in instanta conacul, doar buruienile si zidurile macinate de ploi au facut parte din peisaj. „Faimosul Conac al lui Delavrancea din satul Goesti al marelui scriitor Barbu Stefanescu Delavrancea este ca si pierdut. Povestea incepe inca din anul 2009, cand un cetatean francez l-a revendicat. Intre timp l-a si castigat si l-a si vandut. Nimic nu s-a putut face acolo, totul este o ruina si nu s-a mai batut nici macar un cui de atata amar de timp.

Vezi si Fascinanta poveste a unui loc incarcat de istorie – FOTO

Ceea ce am putut salva noi a fost doar parcul dendrologic, aici este vorba de peste un hectar si vorbim de domeniul public. Acum nici nu stiu ce s-ar mai putea face! Probabil ca unii asteapta ca totul sa devina o ruina, o paragina. Noi nu avem bani ca sa platim proprietarului. Vreau sa va spun ca si sediul primariei din Lungani este un vechi conac ridicat de boierul Cerchez si a fost revendicat de doua doamne din Germania. Si aici am pierdut in instanta, dar avem un miliard de lei vechi din bugetul nostru si promisiunea ca vom primi alt miliard de la Ministerul Dezvoltarii pentru a putea sa rascumparam cladirea primariei. In rest, la Goesti locuiesc numai oameni batrani si nu stiu ce s-ar putea face pentru a putea salva locul unde a creat Delavrancea…”, a declarat, mahnit, primarul comunei Lungani, Gheorghe Pricopie.

Barbu Stefanescu Delavrancea s-a nascut la 11 aprilie 1858 la Bucuresti si a murit la 29 aprilie 1918 la Iasi. El a fost scriitor, orator, avocat, membru al Academiei Române si primar al Bucurestiului. Este tatal pianistei si scriitoarei Cella Delavrancea, precum si al arhitectei Henrieta (Riri) Delavrancea, una dintre primele femei-arhitect din România.

Vezi si Povestea garii din Iasi

„Prezentând o anumita tipologie si morala, Delavrancea s-a dovedit un magistral pictor de tipuri si de moravuri. Fara a avea adâncimea satirica si arta neîntrecuta a lui Caragiale, proza creatorului lui Hagi Tudose se înscrie în buna traditie a nuvelisticii românesti înregistrate pâna în acest moment, în ciuda unei interesante oscilatii între diversele curente si metode literare”, este descris, oficial de critica, scriitorul.

Adauga un comentariu