Arheologie

Troesmis, cetatea getica din Dobrogea

Publicat: 27 dec. 2013

Troesmis a fost o cetate getica aflata in nord-vestul Dobrogei de astazi,  pe malul Dunarii, langa Balta si fostul catun Iglita. Orasul antic ocupa o suprafata intinsa, intre Balta Iglita, dealul Piatra Raioasa si comuna Turcoaia, acoperita azi de ruine.

Situl cuprinde: Cetatea de est, din sec. V, de tip moeso – roman, de plan poligonal cu turnuri in forma de potcoava la colturi. In interior sunt 2 bazilici si zidurile mai multor edificii; Cetatea de vest este contemporana cu cea dintai; asezarea civila, intre cele doua cetati, delimitata de 3 valuri cu santuri, reprezentand 4 faze succesive de dezvoltare a asezarii in perioada sec. II-VII d.Hr, scrie historia.ro.
 
Troesmis a fost de-a lungul intregii perioade antice un important punct strategic si de aceea el este mentionat in principalele izvoare geografice, uneori ca sediu al unor legiuni romane. Cea mai veche mentiune a sa este in Ponticele lui Ovidius, in forma Troesmen (acuzativul lui Troesmes), in 4.9.79 si 4.16.15. El apare apoi la Ptolemeu, ca lagar al legiunii a V-a Macedonica. Itinerarium Antonini, doua secole mai tarziu, il numeste Trosmis, il aseaza intre Beroe Piatra Frecatei si Arrubium (Macin)  (la 18 mp de primul si la 9 mp de al doilea) si plaseaza aici garnizoana legiunii I Iovia. Nu mult mai tarziu, cand a fost scrisa Notitia Dignitatum (Orientis), aici era resedinta comandantului legiunii a II-a Herculia (NDOr. 39, 23 si 29: Trosmis, 31: Iprosmis). Figureaza si in Tabula Peutingeriana 8.3: Troesmis (la 23 mp de Beroe si la 8 mp de Arrubium).

Numele sau mai apare si in Itinerarium Burdigalense (sau Hierosolymitanum), la Hierocles, in ‘Cosmografia’ geografului anonim din Ravenna, la Constantin Porfirogenetul precum si in cateva inscriptii descoperite in ruinele de la Iglita.loading...

Adauga un comentariu