Destinatii turistice

Troita din Cutun – cea mai veche troita pastrata

Publicat: 09 ian. 2012
9

„La anul de la Hristos 1292 si-au facut o cruce de lemn in Schei, acoperita cu sindrila… in locul careia s-a ridicat apoi bisericuta din lemn “.

Informatia este prezenta in multe cronici locale care atesta existenta obstei romanesti in aceasta zona a Brasovului, in Cutun, despre care cercetatorii au adus destule argumente pentru a intelege ca aici, in Cutun a fost satul – catunul de altadata al romanilor din Schei.

Asezat sub Cetatea de sub Tampa, Cutunul era ocolit de paraiasul care era numit in cronicile vechi „Kronen”, iar in altele „Fluvius Bulgariae” (Raul Scheiului), pe care Radu Tempea il numea „Brasovia”, iar scheienii numeau partea de varsare a paraiasului „La Chisatoare”.

Candid Muslea considera ca in Cutun a fost prima asezare a romanilor din Schei, iar Heinrich Wachner dovedea ca exista un tunel intre Cutun si Cetatea Brasovia, fiind tot atat de vechi ca si cetatea. Cu timpul, locuitorii de aici s-au extins spre Gorita pana la Crucea Musicoiului.

Ridicata aici, „Pe-un picior de plai /Pe-o gura de rai”, la poalele Tampei (la terminarea strazii Curcanilor), crucea din Cutun, facuta din lemn de stejar foarte tare (expertiza a confirmat o vechime a lemnului de peste sase secole), prezinta in scenele vizibile picturale: „Rastignirea”, „Invierea” si „Botezul Domnului”. „O candela simpla – scria Candid Muslea – este aprinsa sambata seara si in ajunul praznicelor de catre un evlavios parohian din apropiere, Gheorghe Marian, dupa ce Nicolae Renel, care o ingrijise o viata de om, a trecut din aceasta lume. Modestul monument este adapostit de ploi, zapezi, ca si de vitele ce se ratacesc, pascand pe acolo, de imprejmuirea simpla de scanduri si lati, in forma de casuta”.

In ciuda informatiei pe care inscriptia de pe cruce o dadea, cum ca s-a ridicat la anul 1292, crucea sufera in ultimele decenii periplu unei ignorante, asa cum am aratat si mai sus, fiind neglijata de localnici, distrusa de rauvoitori si chiar de strainii locurilor. Gratie unui zel iesit din comun, brasoveanul Dumitru Opris gaseste intelegere din partea protopopului Zenovie Mosoiu – asa cum am afirmat mai sus – si amplaseaza crucea in cimitirul bisericii „Sf. Treime”, zisa Biserica Greceasca, unde se afla si in momentul de fata, purtand o inscriptie noua, conform careia a fost amplasata prin grija Junilor Curcani.

In vremurile vechi, cand crucea era imprejmuita cu gard de lemn si acoperita cu sindrila, Junii Tineri si Junii Curcani faceau aici maialul si diferite petreceri, dar astazi s-a renuntat definitiv la aceasta troita, pierzandu-se astfel un argument istoric deosebit de important. Costantin Lacea spunea ca „si astazi (prin 1910) populatia romaneasca, in frunte cu Costenii (locuitori de pe str. Coastei si Costitei), condusi de Junii Curcani, ies a doua zi de Rusalii sus la Cetatea de pe Tampa, pe la Crucea din Cutun si petrec acolo. Batranii povestesc ca in tineretile lor se facea joc sus, in Cetatea de pe Tampa”.

In 1944, pe timpul bombardamentelor, aici isi cautau adapost multi locuitori, caci padurea era la un pas de loc. Candid Muslea atragea atentia in 1943 ca desi „crucea din Cutun este inca in picioare, cei din fruntea bisericii trebuie sa se ingrijeasca de ea, sa se infatiseze altfel” – stiuta fiind importanta ei.

Fragment din “Istoricul Troitelor din Scheii Brasovului” de Vasile Oltean.

Adauga un comentariu