Boli si tratamente

Tromboza post-vaccin: medicament alternativ pentru tratarea acesteia

Publicat: 11 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tromboza post-vaccin medicament alternativ pentru tratarea acesteia
Medicii americani au găsit un medicament alternativ pentru tratarea trombozei după vaccinul împotriva coronavirusului.

Aflati in imposibilitatea de a trata o femeie în vârstă de 40 de ani cu tromboza venoasă cerebrală în urma vaccinării anti-coronavirus, cu heparină, medicii americani au găsit un medicament alternativ eficient.

Medicii americani au găsit un medicament alternativ pentru tratarea trombozei după vaccinul împotriva coronavirusului. Cazul clinic al unei femei tratate cu bivalirudină intravenoasă, deoarece nu putea primi heparină, a fost transmis în „Annales de la Médecine d’Urgence”. După cum a raportat Futura Health, o femeie în vârstă de 40 de ani cu dureri de cap severe, presiune sinusală, dureri musculare și gât foarte uscat a fost tratată de Departamentul de Urgență al Spitalului Denver Heath din Statele Unite. Pacienta nu avea antecedente de tromboză sau tulburări circulatorii sau de coagulare. Așa că a primit tratament și s-a întors acasă. Patru zile mai târziu tânăra s-a întors la camera de urgență cu dureri de cap la fel de intense, mai ales în cazul mișcărilor sau luminii prea puternice.

Din cauza amețelii sale intermitente, pacienta a ales să se întoarcă din nou la camera de urgență. Aceasta fusese vaccinata împotriva coronavirusului cu vaccinul Johnson & Johnson 12 zile mai devreme. După un test de sânge, medicii găsesc trombocitopenie și un nivel ridicat de dimeri D. Aceștia sunt doi markeri caracteristici ai trombozei trombocitopenice atipice. Pacienta avea, de asemenea, anticorpi anti-PF4, un alt marker al trombozei trombocitopenice induse de vaccinare (VITT).

Bivalirudină intravenoasă

Pentru a confirma definitiv diagnosticul, pacienta a trebuit să facă o scanare a creierului și medicii au găsit tromboză venoasă cerebrală în sinusurile stângi care se extindeau până la vena jugulară. CDC (Centrul pentru Controlul Bolilor) nu recomandă utilizarea heparinei, un anticoagulant, în acest caz specific, iar medicii au făcut apoi alegerea de a-i injecta intravenos bivalirudină. Acesta este un medicament anticoagulant care inhibă în mod specific trombina, unul dintre factorii de coagulare. După doar șase zile de tratament, numărul de trombocite a revenit la normal și pacienta a reușit să se întoarcă acasă fără sechele.

Acest caz clinic ar putea fi utilizat în viitor pentru tratarea altor tromboze trombocitopenice induse de vaccin (VITT). Într-adevăr, medicii concluzionează că este posibil să se considere bivalirudina ca o alternativă la heparină la pacienții suspectați de VITT după vaccinare.

Adauga un comentariu