Sanatate

Tromboza venoasă superficială: Simptome, cauze și tratament

Publicat: 03 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tromboza venoasă superficială Simptome cauze și tratament
Deși tromboza (coagularea sângelui) este un procedeu natural de protecție a organismului, care blochează sângerarea excesivă, atunci când corpul este rănit, devine o problemă în momentul în care pune piedici fluxului sanguin.

Tromboza venoasă superficială, cunoscută și sub numele de tromboflebită, constă în inflamația venelor de la suprafața pielii, normale sau transformate varicos, însoțită de formarea de cheaguri de sânge în interiorul venei. Acestea pot să obtureze parțial sau în totalitate vena.

Tromboza venoasă profundă se manifestă prin durere intensă spontană sau la atingerea zonei afectate, umflarea zonei unde este situată vena superficială afectată și, uneori, când vena varicoasă este situată mai adânc sub piele, nu poate fi văzută, dar formează cheaguri (atunci zona devine roșie, caldă și vizibil mărită sub piele).

Deși tromboza (coagularea sângelui) este un procedeu natural de protecție a organismului, care blochează sângerarea excesivă, atunci când corpul este rănit, devine o problemă în momentul în care pune piedici fluxului sanguin. Tromboza se poate manifesta atât în venele superficiale (tromboză venoasă superficială), cât și în venele profunde (tromboză venoasă profundă).

picioare cu tromboză venoasă superficială
Tromboza venoasă profundă se manifestă prin durere intensă spontană sau la atingerea zonei afectate, umflarea zonei unde este situată vena superficială afectată și, uneori, când vena varicoasă este situată mai adânc sub piele, nu poate fi văzută, dar formează cheaguri.

Cauzele trombozei venoase superficiale

Printre cauzele care duc la apariția trombozei venoase superficiale, se numără: traumatismele la nivelul unei vene sau a unei zone cu vene varicoase, leziuni ale peretelui venos secundare administrării intravenoase de substanțe iritante, menținerea mai îndelungată a unui branule venoase, perioade lungi de inactivitate, cum ar fi plimbări cu mașina sau plimbări cu avionul a persoanelor care au boală varicoasă, terapie de substituție estrogenică sau contraceptive, deshidratare și traumatism la nivelul venei sau dobândirea unor tulburări de coagulare a sângelui.

În cazul în care nu este tratată la timp, tromboza venoasă superficială determină trombul intravascular să se extindă într-o venă profundă, ducând la încetinirea circulației sau la oprirea fluxului de sânge. În acest fel, evoluează spre tromboză venoasă profundă. Această afecțiune crește riscul de deces, prin apariția edemului pulmonar

În general, tromboza venoasă superficială se stabilește în urma examinării clinice. Dacă există suspiciunea unei tromboze venoase profunde, asociată unei alte patologii ce determină creșterea progresivă a volumului mâinii sau piciorului afectat, este necesară evaluarea ecografică Doppler. Astfel, este stabilit un diagnostic corect, pentru un tratament adecvat.

picioare cu tromboză venoasă superficială
În cazul în care nu este tratată la timp, tromboza venoasă superficială determină trombul intravascular să se extindă într-o venă profundă, ducând la încetinirea circulației sau la oprirea fluxului de sânge.

Tratament

Pentru tratarea trombozei venoase superficiale se recomandă compresia externă, cu ajutorul unui ciorap compresiv, care elimină staza sângelui și împiedică propagarea trombozei spre profunzime.

De asemenea, tratamentul cuprinde și medicamente anticoagulante, antiinflamatoare sub potecție gastrică, venotrofice sau tratament local (geluri cu heparină și antiinflamator). Antibioterapia nu este indicată de rutină, decât atunci când eritemul și indurația sunt marcate și este folosită în momentul în care există fenomene supurative sau abcese.

Sub tratament, simptomele precum durerile și inflamațiile dispar în câteva zile.

În cazuri rare, dacă tratamentul medicamentos nu funcționează, pacientului îi este indicat tratamentul chirurgical.

Pentru a preveni tromboza venoasă superficială se recomandă: evitarea sedentarismului, a imobilizării prelungite, evitarea traumatismelor, scăderea ponderală la persoanele obeze, purtarea de ciorapi de compresie la persoanele cu varice și evitarea administrării de substanțe injectabile paravenos, iritante.

picioare cu tromboză venoasă superficială
Pentru tratarea trombozei venoase superficiale se recomandă compresia externă, cu ajutorul unui ciorap compresiv, care elimină staza sângelui și împiedică propagarea trombozei spre profunzime.
Adauga un comentariu