News Flash:

Trupa studenteasca "Pluriel" - aniversare si bilant

10 Iulie 2000
1096 Vizualizari | 0 Comentarii
Recent, Centrul Cultural Francez din Iasi a fost gazda unei intalniri de suflet si "de breasla" teatrala universitara. Trupa Pluriel, constituita, in anul 1990, pe langa Departamentul de limba si literatura franceza al Universitatii iesene, si-a sarbatorit zece ani de activitate. Cu acest prilej, mai vechii si mai tinerii membri ai trupei s-au regasit peste timp, intr-un moment aniversar in care emotia revederii s-a impletit, deloc teatral, cu luciditatea bilantului propriului itinerar artistic. Am salutat in presa, in mai multe randuri, nu doar initiativa doamnei profesor Mariana Muresanu Ionescu, cea care a avut ideea de a inchega la Iasi o echipa de teatru studentesc si care este si astazi o prezenta indispensabila bunului mers al acesteia , ci si perfoamentele atinse de mereu proaspatul colectiv iubitor al scenei. Dovada stau chiar spectacolele propuse, montate de profesionisti veritabili, precum si regizoarea Irina Popescu-Boieru, scenografia Rodica Arghir, regizorul Benoit Vitse, dar si numeroasele participari ale entuziastilor studenti francofoni ieseni la diverse manifestari teatrale nationale si internationale. Ei nu au fost doar ambasadorii tinerimii studioase din Iasi, ci si purtatorii unui mesaj romanesc (prin texte apartinand spatiului nostru cultural, texte traduse in limba franceza), integrat unui real dialog european pe care arta il face posibil, ba chiar necesar. O dovedesc participarile trupei Pluriel la numeroase festivaluri precum cele de la Avignon (1990, 1991), de la Rennes (1991, 1993), Lyon (1995, 1996), Cracovia (1996), Kiev (2000), competitii de la care studentii ieseni s-au intors cu diplome si premii. Un moment important l-a constituit festivalul de la Besancon, din cadrul proiectului european Cymbeline, o coproductie internationala avand ca punct de plecare piesa shakesperiana cu acelasi titlu. Acest proiect a implicat opt teatre universitare din Besancon, Dijon, Edinburg, Glasgow, Urlino, Vilnius, Lixge si Iasi, spectacolul rezultat fiind jucat in franceza, engleza, italiana, lituaniana si romana. Textul shakesperian, ce mediteaza asupra originilor religioase, politice si istorice ale Europei, nu a fost doar prilej pentru un simplu fapt artistic; el s-a dovedit a fi si ocazia punerii in lumina a unei imagini pozitive asupra Europei tinzand spre mai bine, spre pace si colaborare, imagine in care studentii ieseni nu avut un cuvant de spus.
De-a lungul celor zece ani, aproape cincizeci de tineri studiosi au jucat in piese de Ion Baiesu, Lesage, George Astalos, Boris Vian, Charles Bertin, Richard Matheson, au urcat pe scena adaptari dupa basme populare romanesti, dupa Cioran sau Jean Luc Godard. Dincolo de valoarea textelor din repertoriu, important ni se pare acum, retrospectiv, actul creator in sine, cuceritor prin verva juvenila a jocului, prin bucuria descoperirii ludicului si a spiritului de echipa, a comunicarii cu ceilalti (de aici sau de departe), gratie spectacolului de teatru.
Poate ca lumea este un teatru. In mod cert, insa, teatrul este o lume pe care trupa Pluriel, de un deceniu incoace, o creeaza si recreeaza cu prospetime, generozitate si har.
Anca-Maria RUSU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1346 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014576 (s)