International

Tsipras a plecat sa se intalneasca cu Putin. Oare ce vor discuta?

Publicat: 08 apr. 2015
1
Premierul grec, Alexis Tsipras, se intalneste cu presedintele rus, Vladimir Putin, la Moscova, cu doar o zi inainte de data limita in care Grecia trebuie sa returneze FMI 450 de milioane de euro. Unul dintre subiectele de discutie dintre cei doi ar putea fi sanctiunile impuse de UE si SUA asupra Rusiei, care au luat amploare odata cu izbucnirea crizei din Ucraina, scrie BBC. Inainte de a sosi la Moscova, premierul Tsipras a catalogat sanctiunile impuse de Europa si America asupra Rusiei drept „un drum care nu duce nicaieri”.
Cu toate acestea, presedintele Parlamentului European, Martin Schultz, i-a transmis lui Alexis Tsipras ca nu ar fi bine sa paseasca pe acest teren sensibil privind sanctiunile impuse de Uniunea Europeana. „Grecia cere si primeste foarte multa solidaritate din partea UE. In schimb, noi cerem de asemenea solidaritate din partea Greciei, nu o iesire intempestiva din cadrul masurilor comune”, a declarat Martin Schultz intr-un interviu acordat publicatiei germane Muenchner Merkur.
Rusia a raspuns la randul sau masurilor impuse de Europa printr-o interdictie privind importul de alimente din tarile occidentale, insa ministrul Agriculturii din Rusia, Nikolai Fyodorov, a declarat ca guvernul se gandeste sa ridice acest embargou pentru trei tari, inclusiv pentru Grecia. Grecia se afla in pline negocieri cu UE si FMI si risca sa ramana fara bani in doar cateva saptamani. Oficialii greci au dat de inteles, in ultima perioada, ca Rusia ar putea deveni o sursa alternativa de asistenta financiara.
Analistii insa sunt sceptici in fata acestui scenariu si cred ca insasi situatia in care se afla Rusia arata ca ajutorul pe care l-ar putea primi grecii de la Moscova ar putea fi limitat. „Rusia nu poate fi un inlocuitor al Uniunii Europene pentru Grecia, ci doar o optiune suplimentara”, crede Constantinos Filis, analist in cadrul Institutului de Relatii Internationale.
Adauga un comentariu