Magazin

Tu lasi bacsis? Uite cat se aduna intr-un an! O sa ramai uimit!

Publicat: 18 sept. 2013
1

De la chelneri la medici si de la spalatorii de masini la profesori, aproape ca nu exista serviciu pentru care sa nu scoatem in plus bani din buzunar. Uneori pentru ca merita, alteori pentru ca asa e obiceiul, scrie Capital.ro.

Romanii platesc bacsisuri de circa 1,5 miliarde de euro pe an, ceea ce echivaleaza cu costurile de realizare a unei autostrazi de 150 kilometri, la un pret „corect” de 10 mil. euro pe km.

Desi „atentiile“ oferite celor care ne fac un serviciu sunt o practica larg raspandita, oamenii nu sunt prea dornici sa vorbeasca despre asta.

Unul din principalele motive este gandul ca reprezentantilor statului le-ar putea trece prin gand sa taxeze aceste venituri.

Teama de fiscalizarea bacsisurilor nu e tocmai irationala, caci de-a lungul timpului au tot circulat in spatiul public idei de acest gen. In 2005, de pilda, secretarul de stat pe turism de la acea data, Marius Crivtonencu, a propus „legalizarea“ bacsisului din hoteluri si restaurante.

O propunere similara a lansat, in noiembrie 2012, si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), care dorea trecerea pe nota de plata si, evident, fiscalizarea bacsisurilor din restaurante.

Chiar daca romanii au devenit mai stransi la punga, exista in continuare numeroase profesii unde veniturile depind in mare masura de banii in plus primiti de la clienti. Spalatoriile auto ori vulcanizarile, de pilda.

Acestora li se adauga vreo 50.000 de taximetristi, mii de angajati ai benzinariilor (care primersc cel putin un leu aproape pentru fiecare masina pe care o alimenteaza ori ii serg geamurile) si alte cateva mii de soferi ai firmelor de curierat (acestia nu primesc bacsis de la toti clientii, mai ales ca multi sunt firme ori institutii, insa, potrivit unui angajat al Fan Courier, livrand colete in cartierele de la marginea Capitalei se pot strange usor 50-60 de lei pe zi).

Cu o suma similara pleaca acasa o coafeza ori o manichiurista dintr-un salon mediu, in timp ce pentru servicii mai deosebite in saloane de infrumusetare ori centre spa bacsisurile pot depasi usor 100 de lei pe zi.

Bacsisuri primesc si postasii care distribuie pensiile, mecanicii de la service-urile auto, meseriasii care executa diverse lucrari la domiciliu (de exemplu, instalatorii ori electricienii angajati ai unei firme), unii din angajatii hotelurilor sau vanzatorii din micile magazine, carora mai toti clientii le lasa maruntisul din rest.

Adauga un comentariu