Stiri medicale

Tu stii care este cel mai murdar obiect din casa ta?

Publicat: 08 ian. 2014
7
Majoritatea oamenilor au impresia ca baia este camera cea mai afectata de numarul microbilor si al bacteriilor daunatoare. Cu toate ca are si baia locurile ei, bucataria ramane prima care sa-ti ofere motive de grija, potrivit NFS (Nutrition & Food Security), organizatie non-profit care se ocupa cu dezvoltarea standardelor de sanatate publica.
Tocatorul de lemn 
Este folosit pentru legume, carne, peste si multe altele, dar de aici poate rezulta un adevarat festival al bacteriilor. 18% din tocatoarele testate de NFS au prezentat bacterii coliforme, responsabile pentru E. Coli si salmonela. Inlocuieste tocatorul de lemn cu altul dintr-un material nevaporos. Si, in masura in care iti permiti, pastreaza un tocator pentru carne, ca sa previi raspandirea bacteriilor. 
Butoanele de aragaz 
„Desi nu este primul loc care ne vine in minte, se afla in top 10 al celor mai murdare locuri din casa”, a spus doctorul Donofrio, pentru Huffington Post. Sfatul specialistilor este ca, odata la un timp, butoanele sa fie spalate cu apa fierbinte si detergent. De cele mai multe ori, este tot ce aveti nevoie. 
Blatul de bucatarie 
Gandeste-te la tot ce ajunge pe blatul din bucatarie: carne cruda, produse nespalate, sacosele de cumparaturi care au stat pe jos, pana si geanta personala. Toate acestea inseamna miliarde de bacterii si nu sunt toate prietenoase. Bacteriile coliforme au fost gasite in 30% din blaturile de bucatarie testate. Spala zilnic blatul de bucatarie, cu apa fierbinte si detergent. Odata pe luna poti folosi o solutie cu o parte inalbitor, patru parti apa.
Filtrul de cafea 
Il folosesti des si la fel de des il si speli. Dar aici nu este vorba despre filtrul de cafea in sine, ci de recipientul in care se asaza apa. In cadrul testelor realizate de NFS, in 50% din cazuri a fost descoperit mucegai si piatra. Odata pe saptamana, curata filtrul cu o solutie din otet si apa, pe care o lasi sa ramana in filtru timp de 30 de minute. Clateste apoi cu apa de cateva ori, pana dispare mirosul otetului. 
Suportul de periute de dinti 
Aceleasi bacterii coliforme au fost descoperite si in suportul de periute de dinti. Oamenii au tendinta sa curete doar periutele, dar nici suportul nu trebuie neglijat. Acesta trebuie curatat cu apa fierbinte si detergent macar o data pe saptamana. 
Chiuveta din bucatarie
Nu este de mirare de vreme ce in chiuveta ajung cam toate obiectele din bucatarie, cateodata si altele din afara ei. Exista solutii speciale pentru chiuvete pe care trebuie sa le folosesti macar o data pe saptamana, daca nu chiar mai des, in cazul caselor cu copii sau animale. Si scurgerea trebuie dezinfectata cu solutii speciale, care se gasesc in orice supermarket. 
Buretele de vase
Este, prin excelenta, cel mai murdar lucru din toata casa. 75% dintre toti buretii testati prezentau cel mai ridicat nivel de bacterii coliforme, prezente in materia fecala. Cea mai mare problema pe care o ridica buretele de vase este faptul ca este folosit la aproape orice, cand vine vorba de curatenie. Buretele trebuie curatat zilnic. Tine-l, pret de doua minute, in cuptorul cu microunde, astfel incat toate bacteriile care si-au facut culcus in porii lui sa dispara. Schimba-l odata la doua saptamani. Iar ca alternativa exista carpele de vase, din microfibre, pe care le poti spala la masina. (sursa: adevarul.ro)
Adauga un comentariu