Magazin

Tu stii care sunt simptomele CANCERULUI OVARIAN?

Publicat: 10 iun. 2013
1

Aproape o mie de romance mor, in fiecare an, din cauza acestei boli. Oricare femeie poate fi in pericol si, cu atat mai mult, acelea care urmeaza tratamente hormonale. Fereste-te, caci poti!

Ea 5-a cea mai frecventa localizare a cancerului la femei si una dintre cele mai agresive maladii din sfera ginecologica, inregistrand cele mai mici sanse de supravietuire.

Cancerul ovarian ucide. Si asta pentru ca e ignorat, simptomele sale putand fi usor confundate cu cele ale unor afectiuni comune. In cele mai multe cazuri, e diagnosticat prea tarziu, in stadii avansate, cand niciun tratament nu-si mai are rostul. Or, depistat in fazele de debut, sansele de supravietuire cresc pana la 90%.

Tu ce simti?

Ai dureri de burta sau in zona pelvina? Te simti balonata, obosita? Suferi de modificari ale tranzitului intestinal, precum diareea sau constipatia? Ti-au aparut sangerari vaginale anormale? Mergi cat mai repede la ginecolog! Desi ai putea crede ca este vorba despre simptome banale cauzate de menstruatie, menopauza, digestive ori de alimentatie, acestea ar putea fi semnele unui cancer ovarian incipient.

Trebuie sa iei in considerare ca menopauza tarzie, varsta inaintata, cazuri de cancer de san sau ovarian in familie, prima sarcina dupa varsta de 30 de ani sau absenta sarcinilor, obezitatea, toate acestea constituie potentiali factori de risc, la fel ca si tratamentele hormonale de stimulare pentru sarcina.

Testeaza-te din timp

Ceea ce ar trebui sa fie o rutina pentru toate femeile, mai exact controlul periodic, e evitat pe cat posibil de marea majoritate. Or, pentru inceput, ecografia abdominala si cea transvaginala pot fi de ajuns. In cazul in care se suspecteaza o forma de cancer ovarian, computerul tomograf da verdictul impreuna cu testul de sange pentru masurarea markerului tumoral CA-125.

Atentie! Testul Babes-Papanicolau nu detecteaza cancerul ovarian! Are rolul de a depista modificarile pre-canceroase la nivelul colului uterin.

Se trateaza din vreme

„Atunci cand cancerul ovarian este descoperit in faza incipienta, cand inca este localizat doar in ovar, supravietuirea la 5 ani se situeaza in zona prognosticului optimist. Este un motiv in plus ca femeile ce manifesta simptome sugestive pentru cancerul ovarian sa se adreseze cat mai repede medicului, pentru a obtine un diagnostic corect. Cancerul ovarian se poate trata, cu conditia sa fie tratat cu ce trebuie, atunci cand trebuie. Terapiile tintite pot reprezenta o solutie pentru imbunatatirea evolutiei pacientelor.” dr. Dana Stanculeanu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucuresti

Sursa: unica.ro

Adauga un comentariu