Economic Local

Tu stii cat de siguri sunt banii tai din banca?

Publicat: 02 apr. 2013
1

Un nou acord intre Cipru si creditorii sai internationali ii va forta pe titularii unor conturi mai mari de 100.000 de euro in cele mai importante doua banci ale tarii – Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank – sa sufere niste pierderi situate intre 40 si 80 la suta din valoarea depozitelor lor. S-ar putea repeta situatia din Cipru si in Romania?

Raspunsul la intrebarea de mai sus este un mare NU. Este aproape imposibil ca o mare banca din tara noastra, reglementata in Romania, sa treaca prin ce trece Bank of Cyprus in prezent, deoarece in tara noastra liniile de finantare si indicatorii de solvabilitate ai bancilor de pe plan local sunt monitorizati la minut. Iar cel mai important este ca sistemul bancar din Romania are cea mai mica pondere in PIB din UE, sub 63%, ceea ce il face mult mai usor de administrat in caz de turbulente, pe cand in Cipru era imposibil de salvat in intregime, intrucat era de peste 7 ori mai mare decat economia, scrie capital.ro

Poate ca si la nivelul acesta exagerat sistemul bancar din Cipru ar fi putut fi salvat daca bancherii nu ar fi avut plasat mare parte din lichiditati in bonduri grecesti, iar acum peste 70% din acesti bani nu mai exista.

In plus, toate bancile de la noi au cei mai buni indicatori de solvabilitate din intreaga Uniune Europeana – peste 14%. Limita in UE trebuie sa ajunga la minimum 10%, conform Basel III, in prezent de minimum 8%.  De indata cum acesti indicatori s-ar apropia de 12%, Banca Nationala a Romaniei ar interveni si le-ar solicita capital pentru completare sau sa isi reduca bilantul (sa vanda din active).

Daca situatia bancii nu se imbunatateste, atunci BNR se obliga sa gaseasca cumparator pentru banca in piata. Altfel, activele vor fi confiscate si preluate de Banca Punte, special creata pentru astfel de situatii, institutia fiind subordonata  Fondului de Garantare a Depozitelor (FGDB). Fondul de Garantare va decide cat va tine in administrare banca, in functie de cum va gasi un cumparator si ce venituri i-ar aduce.

In ceea ce priveste Bank of Cyprus din Romania, institutia este reglementata si supravegheata de autoritatile din Cipru si ar putea sa faca obiectul preluarii si interventiei bancii punte.  Decizia de vanzare a activelor bank of Cyprus apartine exclusiv guvernului cipriot. Nici macar Marfin Bank, care este supravegheata de BNR si detinuta de Laiki (Cyprus Popular Bank), care s-a inchis, nu ar ajunge sa atraga interventia bancii punte, pentru ca este o banca foarte mica. In cazul Marfin Bank, care chiar daca este reglementata local si are solvabilitate buna, va trebui vanduta in cele din urma, pentru ca actionarul Laiki a fost inchis si deci nu isi va mai putea sustine subsidiara locala.

Sucursala din Romania a Bank of Cyprus a anuntat, luni, ca Banca Centrala a Ciprului (BCC) a decis suspendarea temporara, pentru o saptamana, a operatiunilor din Romania ale Bank of Cyprus, in aceasta perioada ramanand functionale doar bancomatele bancii, de la care se pot retrage doar 300 euro/zi.

Comentarii
Adauga un comentariu