Magazin

Tu stii ce alimente poti sa consumi dupa data de expirare?

Publicat: 31 oct. 2013
1

Cei mai multi oameni arunca produsele alimentare dupa ce termenul lor de valabilitate a expirat. Rezultatele unui studiu au aratat insa ca ciupercile, ouale sau pizza pot fi consumate chiar si dupa data de expirare.

Mentiunile „A se consuma inainte de…“ sau „Expira la…“ indica, in mod evident, data limita pana la care alimentele pot fi consumate fara riscuri pentru sanatate. Toate produsele alimentare proaspete trebuie sa aiba inscrise aceste precizari, cu data clara, pe ambalaj si nu mai pot fi vandute daca termenul a fost depasit.

Totusi, in cazul unor alimente exista o oarecare flexibilitate in acest sens. Iaurtul, de exemplu, poate fi consumat chiar si la o saptamana dupa ce a trecut data de expirare, cu conditia ca ambalajul sa fie bine inchis si sa fi fost pastrat la rece tot timpul. Mai mult, mierea nu expira niciodata, iar ouale pot fi consumate inca o luna dupa data expirarii, daca sunt tinute in frigider.

Rezultatele unui studiu condus de specialistii de la EatByDate.com au dezvaluit ce alimente isi pastreaza savoarea si, deci, pot fi consumate dupa data de expirare:

Somon: 1-2 zile
Pizza: 3-5 zile
Lapte: 5-7 zile
Smantana: 7-10 zile
Sosul pentru spaghete: 5-10 zile
Ciuperci: 7-10 zile
Humus: 4-6 zile
Carne proaspata: 5-6 zile
Sunca: 1 saptamana
Branza topita, crema de branza: 1-2 saptamani
Unt: 2-3 saptamani
Oua: 3-4 saptamani
Maioneza: 1 luna
Margarina: 1-2 luni
Nutella: 1-2 luni
Masline: 2-4 luni
Marmelada: 6 luni – 1 an
Bere: 6 luni – 2 ani
Mustar: 1-2 ani
Ketchup: 1 an
Mierea: nu expira niciodata
Sirop de artar: nu expira niciodata

Sursa: adevarul.ro

Adauga un comentariu