Magazin

Tu stii ce vin trebuie sa bei la masa vara?

Publicat: 30 iul. 2015
Vremea calduroasa de afara se asorteaza cu o dieta ceva mai usoara, bogata mai ales in legume si fructe. Si cum un pahar de vin nu strica niciodata la masa, va povestim mai jos ce vinuri se potrivesc cu aceasta dieta.
Vara nu ne petrecem foarte mult timp in bucatarie. Intai de toate, pentru ca e cald si evitam sa incingem prea des aragazul sau cuptorul. Apoi, pentru ca avem la indemana o sumedenie de legume si fructe pe care le putem prepara in diverse feluri, fara sa le gatim prea mult la foc. Mancarurile usoare de sezon sunt in mare parte salatele, iar gusturile combinate ale legumelor pot fi acompaniate cu succes de anumite vinuri, care sunt de cele mai multe ori albe sau roze.
Paleta de salate pe care le putem prepara vara este extrem de diversa, insa un reper bun in alegerea vinului potrivit este ingredientul de baza, cel pe care vrem sa-l scoatem in evidenta in salata respectiva. Cu el vom incerca sa armonizam vinul. De cele mai multe ori acest element poate fi dressingul. De pilda, o salata dreasa cu lamaie si ulei de masline trebuie insotita de un vin cu mineralitate ridicata, precum Sauvignon Blanc sau Fume Blanc. Daca salata este verde din abundenta, cu spanac, salata verde sau rucola, vom incerca sa aducem alaturi un vin cu taninuri pronuntate, precum Pinot Grigio sau Chablis. Daca dominanta salatei este carnea care a fost marinata in prealabil vom alege vinuri cu ceva mai mult corp. Pentru pui, de pilda, un rose facut din Merlot, iar pentru vita chiar un vin rosu ceva mai sprintar, precum Chianti sau Pinot Noir, racite usor in prealabil.
Chiar si fripturile, in miez de vara, sunt mai usoare. De pe gratar nu pot lipsi puiul sau curcanul, pestele sau fructele de mare. Daca preferati sa le mancati simple sau doar usor condimentate, vinul potrivit va fi usor de ales. Daca obisnuiti sa marinati insa carnea sau sa o insotiti de sosuri ceva mai complicate, evident nici alegerea vinului nu va mai fi usoara. Sosurile picante pot fi armonizate cu roseuri provensale sau cu Zinfandel si Gewurtztraminer din Lumea Noua. Sosurile cu mustar sau cele condimentate din belsug cu ierburi aromatice pot fi acompaniate de un Sauvignon Blanc, de un Sancerre sau un Pouilly Fume.
Pestele pe gratar poate fi asortat cu vinul potrivit in functie de aroma si culoare. Pestii cu carne foarte usoara precum bibanul sau calcanul pot fi acompaniati de vinuri ierboase si minerale precum Pinot Gris, Sauvignon Blanc sau Muscadet. Cei cu carne de consistenta medie precum codul sau crapul rimeaza bine cu vinurile albe cu ceva mai multa structura precum Rieslingul, Semillonul sau Chardonnay-ul european. Pestele cu o carne mai consistenta, precum somonul, tonul sau pestele spada poate fi mancat in compania unui Chardonnay baricat sau cu o Feteasca alba.  In fine, pestii cu arome foarte puternice precum sardinele, macroul sau heringul rimeaza foarte bine cu vinurile spumante, albe sau roze, seci. In ce priveste fructele de mare, crevetii se vor simti intotdeauna bine in compania unui Pinot Gris, homarii cu Rieslingul sau Chardonnayul, calamarii cu Sauvignon Blanc si caracatita cu o Feteasca alba.
Si nu uitati: atunci cand sunteti  in dubiu ce vin se potriveste cu ce mancare, alegeti ce vin va place. Tinand cont, evident, si de regulile generale despre care am povestit mai sus.


loading...

Adauga un comentariu