Magazin

Tu stii cum este produsa mierea de albine?

Publicat: 15 mai 2013
1

Fara albine, ai putea sa nu mai ai mancare pe masa, flori in gradina si haine in dulap. Uluitor, nu?

Albinele polenizeaza aproape 80% din fructe, legume si culturi de seminte. Poate suntem in stare sa folosim tot felul de fertilizatori si de pesticide care sa elimine unle probleme (creand alte noi), dar nu putem crea niciun produs chimic care sa polenizeze culturi mari.

Si, totusi, am dat nastere unui sistem agricol care pune in pericol existenta celui mai mare ajutor al nostru, in cautarea unei polenizari rapide, si a mierii insasi.

Am crezut pana acum ca mierea este un simplu produs secundar al polenizarii efectuate de albine. Dar stiai ca speciile salbatice de albine sunt mai buni polenizatori?

Da-le pace albinelor, macar pentru a-si trage sufletul
Iti pui miere pe paine in fiecare dimineata, fara a te gandi prea mult la gest. Sa stii insa ca fiecare picatura a fost facuta cu greu. Pentru o jumatate de kilogram de miere, o colonie trebuie sa viziteze un milion de flori si sa zboare vreo 85 de kilometri.

In timpul vietii sale, o albina ajunge sa produca numai o lingurita de miere care este esentiala pentru stup cand nu se mai gaseste nectar, adica in perioada de iarna. Uneori poate exista un exces de miere in stup, dar este dificil de stabilit cand. Oricum, apicultorii inlocuiesc mierea cu zahar sau sirop de porumb. Si ne mai miram ca albinele dispar.

Mierea este un aliment important pentru sanatatea albinelor. Cu cat intervenim mai mult in procesele lor naturale, atat bazandu-ne pe albinele domestice sa faca polenizarea culturilor, cat si mancandu-le toata mierea, cu atat le vom pierde mai repede.

Cum se produce mierea de albine
Albinele sunt singurele insecte care produc ceva pe care noi putem sa-l mancam, asa ca asta ar trebui sa ne dea de gandit. Care este, mai exact, procesul:

– albinele cauta o sursa de nectar,

– albinele mesteca nectarul regurgitat pentru a-l amesteca cu saliva si pentru a aduga enzime,

– apoi inghit totul inca o data,

– procesul se repeta de multe, multe ori.

Daca ai putea vedea totul de aproape, chiar ti-ai dori sa intinzi chestia aia pe paine?

Viata albinelor este complexa: simt durerea, danseaza pentru a comunica si vad lumea prin ochi Technicolori. Desi ele nu se ofera in mod direct sa ne ajute, ar trebui sa fim recunoscatori pentru tot ce primim si sa nu mai cerem in plus, scrie suntfericita.ro

Comentarii
  • D-le/d-na/d-ra autor de textulet, daca ai vedea ce mananca porcul, ai mai manca friptane? Daca ai vedea din ce se face carnea tocata pentru mici garantat ca nu te-ai atinge de asa ceva tot restul vietii!

  • Multumesc mult pentru aceasta postare,acum stiu ca intr-adevar,pe linga care nu am sa mai consum nici lactate ori miere de albine!Nu am stiu ca albinele traiesc datorita mierii lor si ca depind de ea!

Adauga un comentariu