Magazin

Tu stii sa citesti eticheta cosmeticelor?

Publicat: 22 mart. 2013
1

De la creme, lotiuni, demachiante pana la geluri de dus, sampoane, balsamuri – stii ce substante intra zilnic in contact cu pielea ta? Stii cum sa eviti capcana reclamelor agresive si sa alegi responsabil un produs cosmetic?

Piata produselor cosmetice este caracterizata de supraaglomerare. Suntem asaltati de o gama vasta de produse si strategii de marketing care ne pot deruta foarte usor. Industria cosmetica ofera promisiuni din ce in ce mai mari, care sunt imposibil de respectat.

“Trebuie retinut ca imbatranirea nu poate fi stopata, iar rolul produselor cosmetice este de a ajuta functiile pielii si de a le completa. Un ten luminos, fara urme de acnee ori semne ale imbatranirii, cu ingrediente lipsite de reactii adverse, sunt afirmatii care stimuleaza cu succes consumul, insa nu au la baza premise adevarate”, atrage atentia Neli Pfeiffer, specialist cosmetica.

In lipsa informatiilor privind ingredientele cosmeticelor, diferentierea la nivel de calitate si necesitate a unui produs devine greu de realizat. Alegerea este deseori influentata de aspectul ambalajului, plasare, pret sau notorietatea producatorului. De aceea, pentru a alege un produs cosmetic in cunostinta de cauza este necesara consultarea listei de ingrediente.

Desi la prima vedere, ingredientele de pe eticheta par a fi intr-un limbaj inaccesibil publicului, informatiile pot fi decodificate. Spre exemplu, un indiciu important este dat de ordinea in care figureaza ingredientele, acestea fiind afisate descrescator, in functie de procentajul folosit.

Ingrediente active si non-active
Ingredientele aflate in compozitia cosmeticelor se impart in doua mari categorii: active si non-active. Pentru a ajuta si stimula functiile pielii si a trata anumite afectiuni sunt folosite ingrediente active, iar pentru a stabiliza formula si a o conserva – ingrediente non-active, care alcatuiesc pana la 80% din continutul unui produs.

Printre ingredientele active ce nu ar trebui sa lipseasca dintr-un produs, se regasesc: emolientii (uleiuri) – ingrediente care refac matricea intercelulara a pielii, agresata de agentii din mediul exterior, antiiritantii (alantolin, aloe, acid glicerinic, camomilla etc.) – ingrediente care atenueaza actiunea agentilor iritanti, si antioxidantii (vitamine) – ingrediente care previn impactul daunator al radicalilor liberi, recomandate a fi prezente in numar cat mai mare, a explicat Neli Pfeiffer.

Ingredientele non-active – conservantii si stabilizatorii – sunt cele mai controversate, pentru ca unele dintre ele s-au dovedit daunatoare. Spre exemplu, parabenii pot fi regasiti pe etichetele cosmeticelor sub denumirile: methyl, propyl, buthyl, ethyl, sobuthyl. Un ingredient de evitat este polyethylen glycol (PEG). Exista studii care au demonstrat ca PEG influenteaza activitatea hormonala, fiind responsabil de cancer mamar sau ovarian. Alte componente de care este bine sa ne ferim sunt parfumurile si alcoolul, din cauza efectelor iritante asupra pielii.

Atentie la ambalaj!
Un alt factor important in momentul alegerii unui cosmetic il reprezinta ambalajul. Nu este important designul acestuia, ci trebuie sa avem in vedere proprietatea ambalajului de a conserva ingredientele active, sensibile la lumina si aer. Astfel, produsele hidratante trebuie ambalate in recipiente din sticla, opace si cu capac ce se infileteaza, pentru ca ingredientele lor sa ramana cu adevarat eficiente, atentioneaza specialistul in cosmetica Neli Pfeiffer, conform jurnalul.ro

Comentarii
Adauga un comentariu