Arte vizuale

Tub de sticla misterios pus la fundatia Castelului Peles. Ce se afla in el

Publicat: 09 mai 2019

Pelesul a fost ridicat la initiativa Regelui Carol I al Romaniei, cel care isi dorea o resedinta de vara pentru familia sa. Constructia Pelesului a inceput in anul 1873 si a fost prima constructie din Romania a carei fundatie este din beton.

Conform istoricilor, ceremonia de punere a pietrei de temelie a avut loc intr-un cadru festiv la data de 10/22 august 1875. Pentru a marca momentul, la fundatia castelului au fost depuse doua pergamente intr-un tub de sticla, inchis intr-unul de plumb, impreuna cu o colectie de monede de aur de 20 de lei, batute in numar redus, cu chipul domnitorului Carol I. Pergamentele contineau declaratia de intentie si actul de fundatie al Castelului Peles si se afla si astazi acolo.

Cel care s-a ocupat de arhitectura Pelesului a fost neamtul Johannes Schultz. Inaugurarea Castelului Peles a avut loc pe 7 octombrie 1883, dar s-au mai construit anexe si camere (Galeria de marmura, Sala de concerte, Sala Florentina, Sala mica de muzica si baia reginei, apartamente ale oaspetilor) pana in anul 1914.

Astazi, castelul are 160 de camere, iar 30 sunt numai bai. In anul 2007, imobilele Peles si Pelisor au fost retrocedate Familiei Regale romane. Familia Regala a inchiriat statului roman cele doua imobile care functioneaza ca muzee, administrate de Ministerul Culturii si Patrimoniului National.loading...

Adauga un comentariu