Eveniment-Social

Tudor Ciuhodaru: „10 motive in educatia pentru sanatate”

Publicat: 28 mart. 2013
1
Doctorul Tudor Ciuhodaru, deputat PP-DD de Barlad, va depune un proiect legislativ pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011, prin care educatia pentru sanatate devine disciplina obligatorie de studiu in unitatile de invatamant, urmand a fi predata de personal specializat.

Deputatul considera ca acest proiect va realiza trei deziderate majore. Primul consta in educatie autorizata si informare corecta din punct de vedere stiintific, intr-un cadru oficial si institutional, realizata de personal specializat.

Al doilea este reprezentat de impactul la nivelul populatiei, prin includerea unui procent ridicat din randul tanerilor, mai receptivi la dobandirea de informatii, cel putin prin prisma rigorilor de evaluare din invatamant.

Cel de-al treilea consta in eliminarea comportamentelor de risc si adoptarea comportamentelor cu efecte benefice, atat asupra sperantei de viata si a calitatii vietii, cat si asupra rducerii cheltuielor din sistemului sanitar. 

„Exista 10 motive pentru necesitatea orelor de educatie pentru sanatate in unitatile de invatamant. Romania ocupa locul 1 in Europa la mortalitatea cauzata de intreruperi de sarcina si locul 1 in lume la abandonul de copii in maternitati, la rata mortalitatii infantile, avorturi primitive, la bolnavii de hepatita B si C, locul 1 in Europa si 3 la nivel mondial la bolnavii de tuberculoza, locul 1 in Europa la cancerul de col uterin, locul 1 in lume la incidenta bolilor cardio-vasculare, ultimul loc in Europa la donatori de organe si ultimul loc in Europa la prevenirea gripei.
Sunt in continua crestere comportamentele de risc la tineri, precum consumul de alcool si droguri, reflectate in cresterea absenteismului, abandonului scolar si a delicventei juvenile.

Educatia necorespunzatoare in domeniul sanatatii reproducerii a dus la cresterea comportamentelor sexuale de risc legate de atat de varsta inceperii vietii sexuale, lipsa mijloacelor de protectie sau parteneri multipli, tradus prin cresterea numarului de mame minore si patru nedorite locuri fruntase la nivel european si mondial la mortalitate prin avort, mame minore, abandon de copii in maternitati si mortalitate infantila”, sustine medicul Tudor Ciuhodaru.
Adauga un comentariu