Local

Tudor Ciuhodaru cere protecția personalului medical și testare extinsă a celor suspecți sau expuși

Publicat: 29 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tudor Ciuhodaru cere protecția personalului medical și testare extinsă a celor suspecți sau expuși

Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru consider că în lupta împotriva coronavirus este necesar de un plan B, care să includă protecția personalului medical + testare extinsă (suspecți/expuși)- e noua strategie pentru a împiedica răspândirea virusului de către persoanele infectate (simptomatice sau nu).

„#reusimimpreuna #singuraoptiunesanatoasa Trebuie să menținem și celelalte spitale funcționale! Și ceilalți pacienți au nevoie de asistență de urgență. La Suveava 224 din cei 340 de pacienți (70%!) au fost infectați. La Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași a fost identificat un pacient CoVid-19 pozitiv. Suntem pe un teren minat.

E nevoie urgent de un plan B. Planul B – protecția personalului medical + testare extinsă (suspecți/expuși)- e noua strategie pentru a împiedica răspândirea virusului de către persoanele infectate (simptomatice sau nu).

Motivele sunt clare:

  1. Măsurile graduale luate până acum nu și-au dovedit eficiența.
  2. Avem deja peste 200 de cadre medicale infectate (peste 13%) și riscăm să rămânem fără personal.
  3. Testarea tardivă și insuficientă și măsurile deficitare de protecție a personalului sunt cele 3 cauze ce duc la răspândirea virusului.
  4. În momentul de față riscul de a transforma un spital non-covid într-unul covid este iminent dacă vom continua să ne bazăm doar pe trierea făcută pe termometrizare si interviu epidemiologic.
  5. Cu pandemia nu te lupți ca și cu o boală obișnuită ( o spun de 2 luni).
  6. OMS-pentru a stopa pandemia cere țărilor 4 măsuri concrete :

a).,,Autoritățile trebuie să atace virusul și să crească numărul de teste”

b). Să nu se limiteze la măsurile de izolare ,,Nu e suficient să le ceri oamenilor să rămână în case şi să opreşti mişcarea oamenilor”

c).,,Autoritățile trebuie să implementeze sisteme pentru identificarea fiecărui caz suspect”

d).,,Trebuie să-şi extindă şi să-şi perfecţioneze sistemele de sănătate”

Testarea rapidă din sânge (TRS) (pacinenți și personal sanitar) este și singura soluție de a păstra un spital non-covid. Și ceilalți pacienți din România au nevoie de asistența medicală de urgență. #singuraoptiunesanatoasa

Propun un nou protocol triere la intrarea în spital (Salvare, SMURD):

  1. Orice pacient: mască + TRS.
  2. Tot personalul: TRS (săptamânal) + echipamente de protecție.

Se aude, domnule ministru?!Avem nevoie de un plan B și de multă știință pentru a ajuta România să treacă cât mai bine prin acest război. Ascultați-ne și introduceți TRS. Încă nu este prea târziu. Noi avem noi soluții. Voi ce mai așteptați?!

Solicit (! din nou) lansarea urgentă a programului național de testare a celor din prima linie (începând cu personalul medical). Așa cum cere OMS și cum face de acum UK.

Concret în UK:

  1. Anglia a cumpărat 3,5 milioane de noi teste serologice rapide (bazate pe dozarea anticorpilor din sânge, (!!!) nu pe antigene recoltate pe tampon din nas/gât ca PCR -cele din Spania sau Cehia). Matt Hancock (Secretary of State for Health & Social Care and MP for West Suffolk) a făcut anunțul chiar de la reședința premierului din Downing Street.
  2. Guvernul a lansat programul de testare a personalului medical (în colaborare cu firme de renume precum Thermo Fisher Scientific, Amazon, Boots, Royal Mail and Randox, alongside the Wellcome Trust și universități de top, ONG-uri și voluntari).

Noi ce mai așteptăm?! #nemobilizam“, susține Tudor Ciuhodaru.

Adauga un comentariu