Eveniment-Social

Tudor Ciuhodaru: „Il invit pe domnul Nicolaescu in garda la urgente”

Publicat: 11 sept. 2013
1

Doctorul Tudor Ciuhodaru considera ca Ministerul Sanatatii jigneste milioane de pacienti, dar si personalul medical atunci cand spune, la mai bine de un an de guvernare, ca „protestele personalului sanitar nu se justifica, nu au temei real” si il invita sa faca o garda in oricare spital din Romania.

Parlamentarul afirma ca, in locul promisiunilor din campanie, pacientilor li s-au oferit aceleasi conditii de mizerie, coplata, lipsa citostaticelor, desfiintarea gratuitatilor pentru asistenta stomatologica a copiilor, disfunctionalitati in programul de neonatologie iar personalul medical se confrunta cu aceleasi conditii necorespunzataroare de munca, lipsa materialelor sanitare, salarii de mizerie. Totodata, parlamentarul remarca faptul ca infiintarea unui spital regional si reinfiintarea spitalelor desfiintate a ramas doar un proiect utopic, in conditiile in care atat primul ministru, cat si ministerul afirma ca nu vor aloca un leu pentru aceste proiecte.

„Singurele ,”reforme” din sanatatate au fost centralizarea achizitiilor in buzunarul ministerului si sponsorizarea luxului cabinetelor ministeriala. Ministerul sanatatii dauneaza grav sanatatii. Atunci cand afirma ca „protestele personalului medical nu se justifica” ii raspund prin invitatia de a face de garda cu mine la urgente. Constatam cu dupa un an de „reforma” pe hartie pacientul a ajuns cu adevarat in centrul sistemului de sanatate. A ajuns acolo dar a ramas si fara medicamente si fara spitale si fara personal medical dar cu datoria de onoare de a achita noi taxe pentru sanatate, precum coplata. Nu s-a redeschis niciunul dintre spitalele sacrificate de guvernarea precedenta, bugetul sanatatii este in continuare insuficient, nu s-a inceput constructia vreunui spital regional, posturile din sistem au ramas blocate iar epopeea tragica a pacientilor oncologici continua. Le oferim celor care ne conduc vremelnic sanatatea noastra 13 motive pentru demiterea conducerii ministerului sanatatii:
1. Criza citostaticelor
Premierul Victor Ponta spunea pe 25 ianuarie ca e justificat sa i se ceara demisia si ca problema va fi rezolvata in trei zile. Poate ca ne vom vedea in fiecare luna in piata ca sa-i reamintim acest lucru pentru ca aceasta criza continua sa existe.
2. Institutul Inimii Cluj
Lipsa finantarii a dus la reducerea numarului de operatii iar in ultima luna s-au operat doar cazurile urgente. Medicii au facut doar cate o operatie pe saptamana si in aceste conditii multi dintre ei prefera sa plece catre clinicile private sau sa isi ia concediu fara plata si sa lucreze in clinici private. Institul de boli cardiovasculare Targu-Mures: cincezi si cinci de inimi aruncate la gunoi, niciun transplant, dificultati in efectuarea interventiilor chirurgicale,
3. Institutul Cantacuzino
Am propus ca acesta sa fie considerat ca institutie strategica si sa primeasca finantarea necesara pentru reluarea activitatii dar patru ministri ai sanatatii prefera sa importe la sume incredibile vaccinuri si sa refuze romanilor dreptul la asistenta medicala.
4. Desfiintarea Spitalul de Urgente „Sfantul Ioan” si a Centrului de Trauma si Toxicologie Iasi
Singurul spital de urgente desfiintat in Romania, cresterea enorma a timpilor de asteptare, pacienti plimbati intre spitale, conditii mizerabile de tratament, supraglomerare si pierderi pentru Iasi de peste 20 de milioane de euro. Am propus la proiectul de buget alocarea fondurilor pentru spitalul regional dar parlamentarii USL din Moldova au votat impotriva sanatatii celor care i-au ales.
5. Programul national de imunizare gratuita – antitetanos
Normele aberante ale contractului cadru scot vaccinarea antitetanica din programul national de imunizare gratuita. Institutul Cantacuzino aproape ca a pus lacatul pe usa iar acum acest vaccin se importa la preturi de zece ori mai mari. Si mai grav este faptul ca nu sunt surse de finantare si ca bugetul alocat medicinei de familie nu permite achizitionarea acestui vaccin. Urmeaza perioada muncilor agricole iar cei ce necesita acest vaccin fie vor renunta la prezentarea la medicul de familie pentru ca sunt costuri importante legate de aceasta vaccinare (aproape 10% dintr-o pensie), fie vor fi nevoiti sa scoata din buzunar alti bani pentru a ajunge la UPU. Aceasta va duce la cresterea numarului de cazuri de tetanos sau la supragomerarea si blocarea activitatii din Unitatile de Primire a Urgentelor.
6. Taierea fondurilor pentru asistenta stomatologica a copiilor si a celor pentru asigurarea asitentei medicale a nou nascutilor,
7. Distrugerea ambulantei: bugetul cu 15-30% mai mic fata de 2012 ridica mari semne de intrebare privind functionarea in ultimul trimestru.
8. Cel mai mic buget al sanatatii din Europa (mai mic decat al Albaniei) si finantarea de mizerie a spitalelor: managerii unitatilor sanitare sustin ca banii alocati de casele de asigurari de sanatate ajung cel mult pentru plata salariilor si ca nu pot fi luate in calcul si tratamentele pacientilor”, explica medicul iesean.
Comentarii
  • Felicitari doctore ! Esti singurul care mai spune lucrurilor pe nume ! Unde au ascuns Cimpoesu, Astarastoie si Cepoi spitalul de urgente ? Spuneau ca se poate dar Cimpoiasa e acum la congres in Marsilia pe banii din spagi.

  • Libelula tata iar delirezi? Ma miram eu sa nu pui tu si pct. 5, ca de, e mai important regatul unde faci tu ce vrei decat sa muncesti ca lumea la UPU.Emai importatnt centrul dtau de trauma decat Spitalul regional, nu-i asa, ? Lasa te de politica baiete si nu ti mai bate joc de ieseni ca nu te mai crede nimeni.SI mai lasa interviurile date prin parc ca nu ai voie sa pleci in timpul serviciului din UPU, stii asta , nu?

    • Are dreptate doctorul.E bine ca ai inteles si tu ! De cand nu mai e spitalul de urgente crapam la Spiridon. Invidia nu va lasa…dar dupa caraitori e clar ca ceea ce spune si ce face doctorul Ciuhodaru e bine pentru Iasi !

    • Cand o sa astepti cu mama ta pe targa cu orele la Spiridon fara sa te bage nimeni in seama ai sa vrei sa-l ai pe Ciuhodaru langa tine. E cel mai bun doctor din Iasi si singurul care a facut ceva pentru ca noi toti sa putem fi tratati decent. Sacalii nu il lasa…

    • Ce mai faci Diana? Mai ucizi pacienti cu SMURD-ul ? S-au te mai plimbi la piata cu masina SMURD ?Unde vezi tu spital regional ? Cepoi, Astarastoaie, Cimpoiesu si Nichita l-au papat deja si Ponta ti-a zic ca nu iti da nimic. Macar doctorul a adus un centru de trauma si 20 de milioane de euro pentru Iasi. Tu si cu Cepoi le-ati dat la dracu` !

  • Nu e greu sa iti dai seama ca te asteapta moartea la UPU Spiridon! Batuie pe acolo mereu… Poarta numele Compoiesu Diana sau Iapa Rosie :)) In ultima Garda nechezea des incautarea unui brancardier care sa o linistesca

  • cu tot „respectul” pe care il merita, domnul ministru habar nu are ce se intampla in sistemul medical din Romania, mai ales in cel de urgenta…..el ar face bine daca si-ar vedea de treaba lui, de a’si incasa salariul lunar, si sa ne lase dracu’ in pace , daca nu stie despre ce e vorba….bani nu sunt, personal nu este…lucram in niste conditii de rahat si de stres, pt ca toti retarzii au drepturi, dar nu si obligatii….sa plateasca toti asigurari si sa nu mai fie consultati de cate ori „se taie la degetut” cu un ciobulet….asta e solutia….si sa fie tratati in functie de cate asigurari au platit…..nu trebuie sa platim tot noi cei care ii suportam zilnic pt toti parazitii ! ….si asta e doar o parte din ce am de spu, daca distinsul domn ministru ar asculta si pe cineva care are habar despre ce se intampla !

Adauga un comentariu