National

Tudorel Toader il acuza pe Iohannis de „dublu standard” dupa ce a respins numirea Adinei Florea la DNA

Publicat: 21 nov. 2018
1

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, l-a acuzat pe presedintele Klaus Iohannis de dublu standard, dupa ce a respins numirea Adinei Florea la conducerea DNA. Toader spune ca atunci cand a propus procurorul-sef la DIICOT, Iohannis nu a intrebat de declaratia de la Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Ministrul Justitiei spune ca nu a fost foarte surprins de refuzul presedintelui, dar a fost surprins de motivarea acestuia. Tudorel Toader a sustinut ca presedintele a vrut sa mearga pe argumente de legalitate, dar "le-a gresit".

"Pentru ca a scris pe o pagina, nici pagina nu era toata ocupata, si in final spune ca dosarul nu a avut intre piesele lui acolo si solicitarea/raspunsul de la CNSAS precum ca respectivii candidati nu au fost colaboratori ai fostei Securitati. Obligatia de verificare la CNSAS nu ii revine presedintelui, potrivit unui articol din legea 303/2004 cu modificari, obligatia revine chiar Consiliului Superior al Magistraturii, iar CNSAS ar trebui sa raspunda in 15 zile, oricum declaratia pe care magistratii o dau pe proprie raspundere ca nu sunt si nu au fost", a declarat ministrul Justitiei, miercuri seara.

Tudorel Toader l-a acuzat pe presedintele Klaus Iohannis de dublu standard, spunand ca acesta nu a intrebat despre despre declaratiile de la CNSAS si in cazul numirii procurorului sef al DIICOT.

"Nu a intrebat presedintele despre declaratiile de la CNSAS, ca au fost sau nu au fost. Si atunci iti pui intrebarea: cum stam cu egalitatea, cu acelasi standard de verificare, evaluare? Sau folosim un dublu standard, adica unuia ii spui «domnule, nu ai avut relatiile de la CNSAS ca nu ai fost si nu esti colaborator», iar pe unul il treci fara nicio problema. Care sa fie explicatia?", s-a intrebat ministrul.

Intrebat ce va face mai departe, Toader a spus ca in Romania sunt 2.600 de procurori "care nu sunt toti pe langa lege si Constitutie".

"Avem un bazin din care sa selectam. (…) Va raspund atunci cand va fi cazul. Eu sunt lamurit, dar trebuie sa se lamureasca altii intai. In sensul prevederilor din lege si Constitutie", a adaugat Tudorel Toader.

Presedintele Iohannis a respins miercuri propunerea ministrului Justitiei de a o numi pe Adina Florea la conducerea DNA. Iohannis a motivat ca "nu sunt indeplinite conditiile de legalitate necesar a fi intrunite, in mod obiectiv, de catre procuror, pentru a fi numit intr-o functie de conducere, respectiv cea prevazuta de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) si (12) din Legea nr. 303/2004".

Cele doua alineate invocate de seful statului vizeaza colaborarea cu serviciile de informatii si la existenta unui interes personal al celor numiti in functii de conducere.

Alineatul 10 prevede: "Nu pot fi numiti in functii de conducere judecatorii care au facut parte din serviciile de informatii sau au colaborat cu acestea ori judecatorii care au un interes personal, ce influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege".
Alineatul 12 prevede: "Inainte de numirea in functiile de conducere, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii verifica si comunica, in termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, daca judecatorul a facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau a colaborat cu acestea”.

Adauga un comentariu