News Flash:

Tulburarea de posesie

10 Februarie 2009
6450 Vizualizari | 3 Comentarii
Av Razvan A HUTANU
Infractiunea de tulburare de posesie consta in ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia, fara consimtamantul acestuia sau fara aprobare prealabila primita in conditiile legii, ori refuzul de a elibera imobilul astfel ocupat.

Aceasta infractiune poate fi savarsita de orice persoana, chiar si de catre proprietarul imobilului, daca imobilul se gaseste in posesia legitima a altei persoane.
Infractiunea poate fi savarsita fie printr-o actiune de ocupare a unui imobil aflat in posesia altuia, fie prin refuzul de a elibera imobilul ocupat fara nici un drept.
Ocuparea, totala sau partiala a imobilului, trebuie sa aiba o anumita durata de timp si sa se realizeze fara nici un drept, adica fara consimtamantul persoanei care are in posesie imobilul sau fara aprobare prealabila primita in conditiile legii.
In cea de-a doua modalitate de savarsire a infractiunii, si anume refuzul de a elibera imobilul ocupat fara drept, este necesara o cerere expresa de eliberare a imobilului, cerere care trebuie sa provina de la titularul dreptului incalcat. In schimb, refuzul de eliberare poate fi explicit sau implicit.
Infractiunea se consuma in momentul ocuparii imobilului sau, dupa caz, in momentul refuzului de eliberare a acestuia. Sanctiunea consta in inchisoare de la 1 la 5 ani.
Infractiunea de tulburare de posesie are si doua forme agravate. Astfel, infractiunea este mai grava daca fapta se savarseste prin violenta sau amenintare ori prin desfiintarea semnelor de hotar sau a reperelor de marcare. In acest caz, sanctiunea consta in inchisoare de la 2 la 7 ani.
Cea de-a doua forma agravata a acestei infractiuni consta in savarsirea faptei de doua sau mai multe persoane impreuna, sanctiunea constand in inchisoare de la 3 la 15 ani.
Trebuie mentionat faptul ca actiunea penala se pune in miscare din oficiu, insa impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

Ilinescu madalin  | #57502
Acum 3 ani de zile sau produs 3 infr.ale cod penal art.217,220,271 .Cind a fost chemata politia desi cei care provocau infractiunea erau 4 pers.politia nu a dorit sa intervina spunind ca nu au ce le face.Datorita faptului ca nu au nici un act de propietate dar au banul si relatiile dosarul bate pasul pe loc asteptind poate prescrierea chit ca au continuat sa modifice mereu amplasamentul gardului ultima infr.fiind pe 23 03.2009.Asa ca tulburarea de posesie se aplica in cazul unor anumite persoane.Eu daca faceam aceste infractiuni pina acum eram dupa gratii.Oare ce se poate face sa iasa mereu adevarul la iveala?
Aurel Matara  | #57503
As vrea sa stiu : daca executorul judecatoresc nu elibereaza un imobil ocupat de o persoana care in urma unei hotarari judecatoresti ramse definitive si irevocabile instituita cu Titlul executoriu , se poate considera infractiune de nerespectarea hotararii judecatoresti atat de executor cat si de cel care trebuia sa elibereze imobilul cunoscand acest fapt de evacuare ? Ce se poate face in acest caz .
Va multumesc .
ilinescu madalin  | #57504
Legile sint facute numai pentru anumite persoane.Conform legi asa ar trebui dar la noi totul este posibil.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1361 (s) | 22 queries | Mysql time :0.021885 (s)