La psiholog

Tulburarile psihologice si epilepsia

Publicat: 24 mart. 2013
7
Pacientii care au epilepsie au adesea tulburari psihologice/psihiatrice asociate, epilepsia fiind cea mai importanta boala neurologica cronica, cu prevalenta de aproximativ 1% in populatia generala.
Intre 30-50 % din epileptici au probleme psihiatrice, cele mai frecvente fiind tulburarile de personalitate si psihoza.
Simptomele epilepsiei
Epilepsia este o tulburare cronica in care apar crize recurente, respectiv tulburari tranzitorii, paroxistice ale functiei cerebrale, produse de descarcarile electrice excesive la nivelul neuronilor cerebrali. Manifestarile clinice ale crizelor sunt functie de locul de origine, tiparul si aria de raspandire a descarcarilor electrice din creier. Manifestarile pot fi miscari anormale sau oprirea miscarilor, tulburari ale senzatiilor sau perceptiilor, a comportamentului, sau pierderea de cunostinta.
Crizele epileptice
Crizele sunt clasificate in crize partiale (produse de o leziune focala) sau crize generalizate (produse de o disfunctie cerebrala difuza). Manifestarile psihiatrice sunt asociate crizei in sine sau apar intre crize.
In epilepsie apar in general crize convulsive, urmate de o perioada postictala in care cognitia si constienta revin treptat la normal, perioada care variaza de la cateva minute la cateva ore. Pe de alta parte, in epilepsia petit mal apar episoade psihiatrice tranzitorii. Aceste crize pot sa nu fie recunoscute. O alta situatie este cea de status epilepticus, in care descarcarile epileptice persista o perioada de timp indelungata, chiar mai multe ore, fara sa produca miscarile caracteristice din epilepsie.
Epilepsia petit mal (sau absentele epileptice) apare mai ales la copiii de 5-7 ani si inceteaza la pubertate. Crizele se manifesta prin pierderea cunostintei, pacientul pierzand contactul cu mediul fara o „adevarata” pierdere de cunostinta. Epilepsia petit-mal poate debuta si la adult, putandu-se manifesta nu numai prin pierderi de cunostinta, ci si prin episoade psihotice sau delirante care apar si dispar brusc. De multe ori exista un istoric de lesinuri.
La alti pacienti poate apare o violenta episodica, ca manifestare a crizei epileptice, sau apar episoade de violenta intre crize.
Starile psihotice si tulburari psihologice in epilepsie
Intre crizele epileptice (interictal) pot apare stari psihotice asemanatoare cu schizofrenia, cel mai frecvent la pacientii cu epilepsie de lob temporal. De obicei aceste stari apar la persoanele care au avut mai multe crize de epilepsie temporala. De cele mai multe ori psihoza este precedata de modificari ale personalitatii. Psihoza se manifesta mai ales prin delir paranoid si halucinatii. Mai putin frecvent apar psihoze afective si tulburari maniaco-depresive.
La epileptici apar cu frecventa foarte mare tulburari de personalitate, mai ales in cazul epilepsiei de lob temporal. Pot apare modificari ale comportamentului sexual manifestate prin hipersexualitate, fetisism, transvestitism, hiposexualitate, etc. O modificare de personalitate care apare frecvent este „vascozitatea”, respectiv incetineala in conversatie, pedanterie, preocupare excesiva pentru detalii, dificultati de sintetizare a ceea ce doreste sa spuna. Tendinta la circumstantialitate, verbalizare si detaliere este prezenta si in scris. Unii pacienti reusesc, cu mult efort, sa isi modifice stilul de comunicare, dar in general nu accepta criticile si nu considera ca propiul stil de comunicare ar fi o problema.
Tulburarile de personalitate raspund bine la psihoterapie in combinatie cu anticonvulsivante.
Adauga un comentariu