Secretele istoriei

Tulburatoarea istorie a lagarele de concentrare, inventate de britanici

Publicat: 11 oct. 2013
3
Istoria secolului XX a fost marcata de numeroase orori. Printre cele mai dure se numara Holocaustul nazist si lagarele de concentrare de la Auschwitz ori Bergen-Belsen. Tot secolul XX a adus si ciuma rosie a comunismului, cu lagarele de exterminare din Gulagul sovietic, dar si cu experimente sinistre, precum cele din temnitele romanesti de la Pitesti, Sighetu Marmatiei, Aiud, Gherla si multe altele. Exista si istorici care spun ca aceste orori ar fi fost brevetate, la o alta scara si in alte conditii, de catre britanici, in America de Nord. Iar victimele lor ar fi fost acadienii, membrii unei populatii francofone, care locuia pe teritoriul Canadei de azi, dar si in statul american Maine de azi. Controversele legate de acest subiect sunt foarte vii, iar istoricii implicati in ele se acuza unii pe altii de subiectivism si de folosirea uner metode nestiintifice, sdrie romanialibera.ro.
Cine sunt acadienii?
Membrii populatiei acadiene erau, de fapt, colonisti francezi stabiliti in Canada in secolul XVII. Ei erau stabiliti in zone ca Nova Scotia, New Brunswick, o parte din Quebec si in zona Insulei Printul Edward. Impreuna cu o parte a actualului stat federal Maine, aceste teritorii formau Acadia, o colonie separata de Canada franceza. Aceasta colonie a fost fondata in jurul anului 1630. Tocmai de aceea multi istorici considera ca Acadia are o traditie si o istorie diferite de cea a Quebecului de azi, desi cei mai multi dintre descendentii acadienilor de odinioara locuiesc in Quebec. In 1710, Acadia a fost cucerita de britanici.
Au izbucnit insa noi razboaie intre francezi si englezi. Duritatea luptelor, in care au fost implicate, in America de Nord, diferite triburi indiene, l‑au inspirat si pe scriitorul american James Fenimore Coopers sa scrie romane precum „Ultimul mohican” ori „Calauza”. Asa ca britanicii au organizat Marea Deportare, intre 1755 – 1763. Multi acadieni au fost expulzati din locurile lor de bastina, circa 11.500 de oameni, adica trei sferturi din aceasta populatie. O treime dintre ei a murit din cauza bolilor si a conditiilor in care erau tinuti in niste tabere care semanau foarte mult, in opinia istoricilor francofoni, cu lagarele de concentrare.
Tot ei spun ca aceasta deportare seamana cu actiunile de purificare etnica din secolul XX. Din aceste tabere, multi acadieni au ajuns in Louisiana, altii au fost trimisi in Franta. Din Louisiana, cateva zeci de ani mai tarziu, cei mai multi acadieni s-au intors in Canada. Acestia au pastrat limba franceza. Altii au ramas in Louisiana – cajunii. Acestia au adoptat limba engleza, insa au format un dialect aparte, dialectul cajun al englezei, influentat foarte mult de franceza pe care o vorbeau stramosii lor. In prezent, numarul acadienilor este de circa 300.000. Zece la suta din ei locuiesc in SUA, iar restul in Canada. In anul 2003, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si a Canadei a recunoscut deportarea acadienilor si a instituit o zi care sa comemoreze tragedia lor. Aceasta comemorare are loc, in fiecare an, din 2005, in 28 iulie. 
Diferente majore
Decizia de a deporta populatia acadiana a fost generata de mai multi factori. Mai intai, este vorba de sprijinul pe care acadienii il acordau trupelor franceze din Louisbourg, centrul rezistentei antibritanice din America de Nord. Apoi, este vorba de lacomie. Bunurile acadienilor au fost confiscate de catre britanici. Exista si dorinta de a-i coloniza pe anglofoni in satele intemeiate de francofoni. Un alt motiv este cel religios,  acadienii fiind catolici, iar britanicii protestanti.
Adauga un comentariu