Secretele istoriei

Tulburatoarea poveste a oraselor SUBTERANE din Turcia. Una din minunile lumii antice – VIDEO

Publicat: 21 oct. 2013
3
Regiunea istorica Cappadocia, locul in care se afla orasul Derinkuyu, contine un ansamblu de orase subterane, sapate in stanca. Potrivit cercetarilor, ele au fost folosite de primii crestini ca ascunzatori, dar se pare ca au fost construite de o alta civilizatie, cu peste o mie de ani in urma si folosite ulterior de alte civilizatii.
 
Pana in prezent au fost descoperite aproximativ 200 de astfel de asezari subterane cu doua sau mai multe nivele, in timp ce 40 dintre acestea au cel putin trei. Chiar si asa, doua dintre ele sunt reprezentative, Derinkuyu si Kaymaklı, considerate adevarate „minuni” ale lumii antice.
Complexul Derinkuyu are o adancime de 85 de metri, fiind construit pe 18 etaje subterane. Inedit este faptul ca ele ofera toate conditiile pentru o locuire indelungata, fara a fi nevoie de iesire la suprafata, avand fantani cu apa dulce, puturi de ventilatie si numeroase apartamente, magazine, camere comune, cimitire, camere de arme si rute de scapare, avand o capacitate de 20.000 de oameni. Mai mult, au fost descoperite peste 52 de puturi de ventilatie unele cu o adancime de 52 de metri, majoritatea nefiind conectate cu suprafata de frica otravirii in timpul atacurilor. 
Orasul a fost deschis vizitatorilor in anul 1965, insa doar 10 procente din intregul complex este accesibil turistilor, mai ales ca in multe dintre galerii oamenii sunt nevoiti sa se tarasca din cauza inaltimii foarte mici. De asemenea, un tunel de la etajul trei era folosit pentru conectarea cu un alt oras mare, Kaymakli, situat la cinci kilometri distanta.

Conform Departamentului de Cultura din Turcia, orasul a fost construit de frigieni in secolele 7-8 inainte de Hristos, fiind marit in era bizantina. Primele informatii scrise despre Derinkuyu ii apartin lui Xenophon, datand din anii 431-355 i.e.n. Astfel, el spunea ca oamenii din Anatolia si-au sapat casele in piatra, crescand chiar si animale domestice sub pamant, scrie romaniatv.net.
Cu toate acestea, exista informatii potrivit carora orasul subteran ar fi fost construit in anii 1.400 i.e.n de catre hititi, lucru acceptat de numerosi arheologi in urma descoperirilor recente. Astfel, au fost gasite mai multe sigilii specifice acestui popor, alaturi de statui din perioada respectiva considerandu-se ca acest complex a fost folosit in timpul invaziei tracilor din anii 1.200 i.e.n. Mai tarziu, el a fost folosit de alte civilizatii, fiind marit de comunitatile crestine, cercetatorii descoperind de asemenea scoli, biserici si beciuri pentru vin sapate mai recent si la o adancime mai mare.
Adauga un comentariu