Info Turism

Tulcea: Unitati de cazare din Delta, fara preparate din peste in sezonul estival

Publicat: 16 sept. 2019

Unele unitati de cazare din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD) sustin ca, in acest sezon estival, au ramas fara resursa acvatica din rezervatie chiar si o saptamana, astfel ca din meniurile oferite oaspetilor au lipsit, mai multe zile la rand, produsele bazate pe peste.

"Ne descurcam foarte greu cu pestele. Avem doi furnizori care colecteaza din toate cherhanalele din judet, iar alti doi in Constanta, unul pe peste din Delta, altul pe peste din Marea Neagra, dar este extrem de greu. Avem perioade in care nu gasim o saptamana crap sau somn si asteptam. Avem suficiente preparate in meniu si se poate comanda altceva pana ne actualizam stocul", a declarat, pentru AGERPRES, administratorul unei pensiuni din satul tulcean Lunca, Mihaela Feodorov.

Ea a mai spus ca nici turistii nu mai vin in Delta pentru a pescui, cunoscut fiind faptul ca resursa piscicola s-a diminuat.

"Delta nu mai este ce a fost odata. Oamenii nu mai vin in Delta sa prinda peste de dimensiuni mari. Majoritatea vine sa se relaxeze, iar concediul in Delta este doar de odihna", a mentionat Feodorov.

Unii turistii care vin de 10 ani in Delta sustin afirmatia Mihaelei Feodorov.

"Cea mai mare captura pe care am avut-o in ultimii 10 ani a fost un crap de doua kilograme. Am prins si un salau de doua kilograme, dar poate nu sunt eu prea norocos. In fiecare vara vin in Delta mai mult pentru recreere, pentru odihna", a declarat Toader Crucian, din judetul Vrancea.

Conditiile grele de pescuit si scaderea continua a resursei acvatice i-au facut pe unii localnici, ca de exemplu Cristian Barnavici, sa-si caute ocupatii in alte domenii decat cel al pescuitului.

"Eu nu mai pescuiesc de 11 ani, ca am probleme cu sanatatea. Activitatea de transport de persoane este mai usoara decat cea de pescar si castig pentru un trai decent, sa spunem", a afirmat Barnavici.

Conform lucrarii "Delta Dunarii – Rezervatie a Biosferei", aparuta sub egida Academiei Romane in 2006, productia de peste a Deltei a fost, pana in anul 1984, de pana la 20.000 de tone de peste pe an.

In momentul de fata, pescarii comerciali inregistreaza anual capturi de aproape patru ori mai mici fata de productia de peste din anii 1960-1970, iar liderii lor sustin ca ponderea speciilor nevaloroase din punct de vedere economic este, in unele zone, de pana la 80% din capturile totale.

Satul Lunca din comuna Ceamurlia de Jos se afla in partea de terasa a judetului, pe malul lacului Golovita din complexul lagunar Razim-Sinoe si face parte din RBDD.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit