National

Tumoare de 1 kilogram plina de viermi, extirpata de medicii romani de la o fetita de 5 ani

Publicat: 25 iul. 2012
1
O fetita in varsta de cinci ani, cu o tumoare in greutate de aproximativ un kilogram, este operata, astazi, la Clinica de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala din Cluj-Napoca, medicii precizand ca tumoarea este localizata la baza craniului si este de marimea capului copilului.
Seful Clinicii de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala din Cluj-Napoca, Teofil Lung, a declarat, inaintea operatiei, ca in urma interventiei chirugicale tumoarea externa va disparea, iar medicii vor vedea, ulterior, ce pot face cu restul care se dezvolta in profunzime.
„Am luat hotararea sa operam acest copil din judetul Salaj, este vorba de o situatie exceptionala, tinand cont de varsta pacientei, de patru ani si noua luni, si de localizarea tumorii la baza craniului si de marimea acesteia. Dimensiunea tumorii este de marimea capului copilului si ce este mai grav este ca evolueaza in profunzime, fiind invadate tesuturile care merg la baza craniului. Obiectivele interventiei chirurgicale sunt sa facem sa dispara tumoarea care este plina de viermi si sa extirpam in totalitate tumoarea profunda. Vrem sa facem posibila vietuirea acestui copil altfel decat este la ora actuala. In urma operatiei, tumoarea externa va disparea cu siguranta si vom vedea ce putem face cu restul de tumora care se dezvolta in profunzime. Este o tumoare de parotida care cantareste circa un kilogram”, a spus Lung.
Potrivit acestuia, viata micutei fara o interventie chirurgicala este „un mare calvar”. Fetita, care mai are doi frati, a urmat pana acum si un tratament cu citostatice. Operatia a inceput in aceasta dimineata la ora 9.00 si va dura intre trei si cinci ore.
Medicii clujeni au mai efectuat o operatie de extirpare a unei tumori de peste patru kilograme in urma cu patru ani, la o pacienta octogenara.
Adauga un comentariu