News Flash:

Tun de un milion Euro la Terom SA?

12 Iulie 2007
1271 Vizualizari | 0 Comentarii
Tun de un milion Euro la Terom SA
• Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului "a omis" sa treaca in dosarul de prezentare a Terom SA Iasi, pentru selectia lichidatorului, stocurile de materie prima de 40 miliarde lei (4 milioane RON) • Acest fapt poate sa fi influentat ofertele lichidatorilor, care au putut sa tina cont in oferta de faptul ca la evaluare vor avea o suma mai mare si implicit un castig mai mare


Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu a spus nimic despre stocurile de materii prime si produse finite existente la Terom SA Iasi. Acestea ar fi putut fi trecute cu vederea daca valoarea nu era extrem de mare: 40 miliarde lei (4 milioane RON), echivalentul a peste 1,2 milioane Euro. In depozitele Terom SA Iasi stau in acest moment nu mai putin de 280 tone de fire, produse finite, la care se mai adauga si materia prima. "Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a finalizat analiza ofertelor tehnice si financiare depuse de cele patru companii ramase in cursa pentru desemnarea lichidatorului SC Terom SA Iasi. Firma care a intrunit cel mai mare punctaj si care a fost desemnata de AVAS pentru a realiza lichidarea societatii iesene este Casa de Insolventa Moldova SPRL Iasi.

In perioada urmatoare, lichidatorul desemnat va trece la evaluarea bunurilor, la intocmirea caietelor de sarcini si la organizarea licitatiilor pentru vanzarea creantelor si bunurilor societatii. In cadrul licitatiilor publice organizate de Casa de Insolventa Moldova SPRL Iasi se va incerca obtinerea celor mai bune preturi din valorificarea bunurilor societatii. Caietele de sarcini realizate de lichidator vor fi avizate de AVAS, incercandu-se, pe cat posibil, realizarea unor vanzari pe fluxuri viabile si module functionale. Valoarea preliminata a activelor imobilizate, la data de 30.04.2007, este de 6.754.634 RON, iar valoarea preliminara a datoriilor totale este de 70.657.902 RON", se arata in comunicatul emis de AVAS in urma cu doua zile. Nimic despre eventualele stocuri si produse finite care pot fi valorificate la fel de usor de lichidator ca si cladirile si terenul. Totodata, exista informatii conform carora valoarea activelor imobilizate este mult mai mica decat ar fi normal si ca o evaluare corecta nu a mai fost facuta dupa privatizarea din anul 2003. Marfa de pe stoc a fost o problema si la inceputul anului 2005, cand instanta de judecata a numit SC Expert Lichidator SRL, prin Eduard Antohie, sa realizeze procesul de reorganizare judiciara. La acel moment, Terom SA Iasi avea marfa pe stoc de 100 miliarde lei (10 milioane RON). Si la acel moment, acest fapt nu a fost luat in considerare in evaluarea unitatii economice. Cu informatiile de rigoare, lichidatorii ar fi putut in mod incorect sa ceara un procent mai mic in cazul recuperarii unei parti mai mari a datoriei, in contextul in care ar fi stiut ca activele totale si stocurile au o valoare mult mai mare decat cifra avansata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, de doar doua milioane Euro, in contextul in care doar stocurile valoreaza un milion Euro, iar Sectia Mecanica este evaluata la pretul de piata de doua milioane Euro.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1259 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014535 (s)